ZBOGOM LJETNIM KOLONAMA

Od 1. srpnja jedna granična kontrola umjesto dvije

09.04.2013 u 21:49

Bionic
Reading

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju najavljuje se jedna umjesto dvije granične kontrole pa bi ljetne kolone na granicama mogle postati egzotična prošlost. Neovisno o tome što postajemo članicom EU-a, državna granica između Hrvatske i Slovenije i nadalje ostaje vanjska granica shengenskog prostora koju se u skladu sa schengenskim i hrvatskim propisima može prelaziti isključivo na graničnim prijelazima i to u sklopu radnog vremena graničnog prijelaza, ali će se umjesto zaustavljanja i kontrole na dva granična punkta uvesti samo jedna, i to zajednička kontrola hrvatske i slovenske granične policije

Potvrdili su to u PU istarskoj za Glas Istre, gdje kažu da se zajedničkom kontrolom na jednom mjestu i s jednim zaustavljanjem - tzv. one stop control - nastoji olakšati protok prometa između dvije države koje dijeli schengenska granica, doznaje se od Nataše Vitasović, voditeljice Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

Iako su pripreme za provedbu takvih kontrola u tijeku, iz Glasa Istre nisu uspjeli doznati na kojim će se prijelazima primijeniti, no rečeno im je da će tako biti na svim graničnim prijelazima gdje to bude moguće prema važećim propisima.

Zanimalo ih je i hoće li od 1. srpnja mještani pograničnih područja dobiti jednostavniji pristup do poljoprivrednih i šumskih površina. Nakon što je 21. prosinca 2007. godine počela s primjenom Schengena Slovenija je prema Hrvatskoj zatvorila više od stotinu pograničnih cesta, a lokalno stanovništvo s obje strane granice dobilo je ključeve rampi.

U istarskoj policiji ističu da se nastojalo građanima s obje strane granice omogućiti slobodno kretanje, boravak i rad u okviru propisa, a da se ne ograničavaju životne potrebe građana. Odgovarajući na pitanje što će biti s tih trinaest prijelaza s rampama, Vitasović je pojasnila da je prelazak vanjskih granica Schengena moguć isključivo na graničnim prijelazima, no postoje i iznimke koje omogućavaju prelazak granice i izvan graničnih prijelaza, one su utvrđene, a rješavaju se međusobnim odnosima dvije susjedne zemlje.

Spomenute ceste ulaskom Hrvatske u EU mogu biti otvorene samo u slučaju da se na njima otvori granični prijelaz, drugim riječima - slobodan protok ljudi i robe bit će omogućen u trenutku kada Hrvatska pristupi schengenskom prostoru, a do ispunjavanja uvjeta za Schengen može proći nekoliko godina.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje