ODGOVOR IZ SDP-a O NAZIVU KOALICIJE

Očitovanje DIP-a nije zabrana sudjelovanja na izborima

07.10.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Očitovanje Državnog izbornog povjerenstva o neusklađenosti sa Zakonom o izborima naziva 'Kukuriku koalicija' ne znači i zabranu izlaska na izbore, poručili su iz SDP-a, kao najjače stranke u koaliciji oporbenih stranaka

SDP-ovci su potvrdili da su se DIP-u i obratili zahtijevajući otklanjanje nedoumica oko naziva koalicijske liste na vrijeme

'Odgovor DIP-a je jasan i odnosi se na naziv koalicije na glasačkom listiću. To ne znači da se ne smijemo zvati 'Kukuriku koalicija', nego da će na glasačkom listiću pisati nazivi stranaka naše koalicije. Vjerujem da će nas građani na izborima 4. prosinca, kad dobiju glasački listić, znati prepoznati', poručila je SDP-ova glasnogovornica Ivana Grljak

Iz Kukuriku koalicije ukazuju i da odgovor DIP-a 'nije ništa strašno, niti dramatično'. 'I dalje ćemo u predizbornoj kampanji biti prepoznati kao Kukuriku koalicija, no na glasačkim listićima će najvjerojatnije pisati SDP-HNS-IDS-HSU', najavila je Ivana Grljak.

Kao što ni u političkim strankama ne sumnjaju da će ih na izborima građani znati prepoznati, tako i u institucijama koje prate izborni proces vjeruju da birači neće biti zbunjeni silnim skraćenicama stranaka koje će imati pred sobom.

'Stvar je u tome kako će to pojedina stranka ili koalicija 'iskomunicirati' prema biračima, no sve ukazuje na jedan širi problem nedorečenosti zakona i njihovog vrlo uskog tumačenja tamo gdje su nedorečeni', upozorava Dragan Zelić iz Gonga.

Smatra i da bi se više pozornosti između dvaju izbora trebalo posvetiti educiranju birača o svim detaljima izbornog procesa, pa i njihove moguće zbunjenosti pred glasačkim listićima. Za konkretan slučaj očitovanja DIP-a o nazivu liste Kukuriku koalicije ukazuje i da bi se 'zakon trebao šire tumačiti'.

'Subjekt koji se prijavljuje na izbore može biti i koalicija koja se u proceduri potvrđivanja kandidacijskih lista i zove koalicija stranaka. U natjecanju na izborima, ako je neka lista potvrđena i zadovoljila uvjete kandidiranja, na različite načine želi privući glasove. Imaju vizualni identitet i poruke programa. Ne vidim razloga da se i biračima ne prenese puna informacija na način na koji to stranke žele', zaključuje Zelić.