SINDIKAT OCIJENIO

Očekuju se nove otmice hrvatskih pomoraca

29.04.2009 u 11:35

Bionic
Reading

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) ocijenio je da je situacija u vezi s učestalim otmicama brodova vrlo ozbiljna i da je moguće pogoršanje, odnosno povećanje broja otetih hrvatskih pomoraca u Adenskom zaljevu te na području Nigerije, oko Singapura i Indonezije

U današnjem priopćenju Sinidikat pomoraca navodi da je povećanje broja otetih hrvatskih pomoraca moguće budući da se proširuje područje piratskih napada, napadaju se brodovi za krstarenje, počeli su vatreni okršaji između snaga sigurnosti i pirata, između brodskih zaštitara i pirata, ali i između raznih piratskih skupina. Po podacima iz SPH, u rukama somalijskih pirata sada je 15 brodova raznih zastava i veliki broj članova posada, od kojih su petorica hrvatski pomorci - četvorica na brodu 'Pompei' i jedan na brodu 'Buccaneer'.

Smatraju da je pogoršanje stanja moguće u Adenskom zaljevu, uz obale Somalije, navodeći da su u tom području u prva tri mjeseca ove godine zabilježena 102 napada, u odnosu na 53 u istom razdoblju lani, ali i na području Nigerije, oko Singapura i Indonezije.

SPH najavljuje da će 5. svibnja u Rijeci organizirati radni sastanak na temu "Piratstvo i položaj hrvatskih pomoraca", na koji su pozvani predstavnici ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija i mora, prometa i infrastrukture, Udruge brodara Mare nostrum i udruge hrvatskih poduzetnika u pomorskom poslovanju Crosme.

Cilj sastanka je ustanoviti stožer koji bi brže i učinkovitije uspostavljao kontakte s vladama i službama zemalja koje su involvirane u otimice brodova, primjerice s državama zastave broda, sjedišta brodara ili državama iz kojih su pomorci, te s predstavnicima brodara i pomorskih poduzetnika, posrednicima u zapošljavanju te važnim međunarodnim organizacijama koje prate slučajeve piratstva, tijek pregovora i operacije oslobađanja zatočenih brodova i posada.

Na sastanku bi se utvrdila ratna popdručja ili područja u kojima su operacije slične ratu u kojima se aktiviraju posebne dužnosti i prava pomoraca i odredili bi se postupci u slučaju otmice broda na kojemu su hrvatski pomorci, stoji u priopćenju SPH.