VELIKA GUŽVA NA BAJAKOVU

Kolone na cestama; upozorenje zbog moguće olujne bure

20.08.2017 u 08:26

Bionic
Reading

Na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci na autocesti A3 za ulazak iz Srbije u Hrvatsku čeka se i do šest sati, dok je zadržavanje iz suprotnog pravca na putničkom terminalu oko 30 minuta, priopćio je u nedjelju ujutro Auto-moto savez Srbije (AMSS). Inače, na autocestama u Hrvatskoj već prije podneva stvorene su kolone

HAK javlja da je kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona je duga oko 2 km, a kod naplatnih postaja Demerje nema dužih čekanja. Između čvora Posedarje i tunela Sveti Rok vozi se u koloni u pokretu u smjeru Zagreba. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj promet je vrlo gust u smjeru Slovenije, vozila se povremeno zaustavljaju kod tunela Frukov Krč.

Zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija na izlasku kolona je duga oko 4 km, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon. Kod tunela Učka u smjeru Rijeke kolona je duga oko 1 km. Na Krčkom mostu, u smjeru otoka kolona je duga oko 3 km, a u smjeru kopna oko 4 km.

Inače, zbog konstatnog priljeva vozila iz Srbije, moguće je da će tijekom dana za ulazak u Hrvatsku na prijelazu Bajakovo-Batrovci biti potrebno i više od sedam sati, kao što je u pojedinim dijelovima dana bilo i jučer, pa srbijanska policija nastoji rasteretiti tu prometnicu preusmjeravajući putnička vozila na prijelaz Šid-Tovarnik.

Preporuka AMSS-a i Uprave granične policije je da se alternativno koriste i prijelazi Bačka Planka i Sot kod Iloka, te Bogojevo kod Erduta i Bezdan na sjeveru.

'Unatoč nastojanju granične i prometne policije da rasterete pojedine prijelaze, konstantno velik priljev vozila izazvat će tijekom dana duža i višesetna čekanja na koja vozači moraju biti spremni',  upozorio je AMSS.

Državni hidrometeorološki zavod za nedjelju prognozira pretežno oblačno mjestimice uz kišu u prvom dijelu dana, a na Jadranu i lokalne pljuskove s grmljavinom. Od sredine dana prestanak oborina i razvedravanje, najprije na sjevernom Jadranu i u zapadnim predjelima.

Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu jaka i ponegdje olujna bura, samo na krajnjem južnom dijelu još umjereno jugo. Meteoalarm upozorava na mogućost jake i olujne bura u Podvelebitskom kanalu.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 19 do 23, a na Jadranu od 26 do 31 °C.

Prema izvješću Pomorskog meteorološkog centra Split DHMZ-a,  na sjevernom i srednjem Jadranu, a od kraja dana i na južnom, očekuju se mjestimični udari bure 35-50, u Velebitskom kanalu i do 60 čvorova. Nevere, prvo na sjevernom i srednjem, a navečer i u noći na južnom Jadranu.