PUPOVAC ZA BEOGRADSKE NOVOSTI

'Očekujem da i u novoj vladi budemo u nekoj koaliciji'

12.12.2011 u 10:08

Bionic
Reading

Dopredsjednik SDSS-a i novi-stari zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac rekao je beogradskim Večernjim novostima da bi 'nova vlada trebala unaprijediti toleranciju i osloboditi nas govora mržnje'

'Očekujemo da i u novoj vladi budemo u nekoj koaliciji, bez obzira na to što izborni pobjednici imaju mogućnost sami formirati vladu. O svemu ćemo službeno razgovarati kada predsjednik Ivo Josipović povjeri mandat za sastav vlade Zoranu Milanoviću. To će se dogoditi uskoro', izjavio je Milorad Pupovac, dopredsjednik SDSS-a, za beogradske Večernje novosti.

Milorad Pupovac je potvrdio i da je o sudjelovanju Srba u novoj vladi već razgovarao s kandidatom za budućeg premijera Zoranom Milanovićem te drugim predstavnicima Kukuriku koalicije.

Očekuje da će Vlada biti formirana do Božića te da će srpski predstavnici sudjelovati na nižim razinama vlasti, no najbitnijim smatra to da 'Vlada ponudi funkcionalna rješenja za mjesta koja su važna za srpsku populaciju'.

'Nova vlada trebala bi definitivno riješiti probleme izbjeglica, osigurati stambena prava, pronaći rješenje za mirovine, ustrojiti posebne instrumente za razvoj povratničkih sredina, otvoriti prostor za primjenu zakona o zapošljavanju, priznati ulogu Srba u hrvatskom kulturnom i povijesnom životu, unaprijediti toleranciju i osloboditi nas govora mržnje', smatra Pupovac.

Govorio je i o odnosima Hrvatske i Srbije te mogućnosti povlačenja tužbe za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije. Istaknuo je da će 'rješenje osjetljivih pitanja ovisiti o socijalnom i ekonomskom stanju u obje države'.

Ako se zadrže sadašnje političke okolnosti, možemo očekivati povlačenje tužbe, no ako se socijalne i ekonomske prilike pogoršaju, tužba bi mogla ostati 'na čekanju' ili čak da je rješava sud', najavio je u razgovoru za Večernje novosti Milorad Pupovac.