NEMA VIŠE BJEŽANJA U BiH

Očekuje se sporazum o izručenju

30.01.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Sudeći prema navodima tajnika Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Jusufa Halilagića, uskoro možemo očekivati izručenje doktora Ognjena Šimića i Branimira Glavaša jer je sve spremno za potpisivanje sporazuma o izručenju između Hrvatske i BiH

Prema navodima Halilagića sve su tehničke predispozicije za potpisivanje sporazuma ostvarene, tako da se samo pregovara o datumu svečanog potpisivanja sporazuma.

Kada se sporazum potpiše, bit će potrebno napraviti samo još nekoliko 'tehnikalija' da bi se osuđenik s hrvatskim i bosanskohercegovačkim državljanstvom izručio zemlji koja ga je osudila.

Riječ je o svim kaznenim djelima beziznimke, a kako se doznaje, plan je za sada izručivati pravomoćnoosuđene osobe.

Prema nekim neslužbenim podacima, takvih je osoba više od dvije stotine, tako da bi se ubrzo nakon sporazuma situacija s pretrpanošću zatvora mogla i pogoršati.

Primjerice, Ognjen Šimić bi se mogao naći u hrvatskom zatvoru prije početka proljeća. S druge strane, ista sudbina se smiješi i Anti Jelaviću zbog makinacija s Hercegovačkom bankom.

Neslužbeno se doznaje da bi Branimir Glavaš još neko vrijeme mogao biti na slobodi u BiH, jer će Hrvatska izručenje tražiti tek nakon pravomoćnosti presude. No ta bi presuda prema nekim najavama na Vrhovnom sudu uskoro trebala postati i pravomoćna.