jesu li bandić i divjak problem?

Održan prvi koalicijski sastanak nakon izbora, stigao i Bandić: Nisam čuo kritike iz zagrebačkog HDZ-a

14.01.2020 u 16:50

Bionic
Reading

U 18 sati održan je prvi sastanak vladajuće koalcije nakon predsjedničkih izbora. Sastanak se događa u trenutku sve glasnijih kritika dijela HDZ-ovaca upućenih Milanu Bandiću i zamjerki predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zbog povezanosti s njime. Hoće li premijer Andrej Plenković braniti nestranačku ministricu iz HNS-ove kvote Blaženku Divjak povodom SDP-ove inicijative za opoziv još je jedno pitanje koje bi se moglo naći na dnevnom redu sastanka.

Nakon dana provedenog u Strasbourgu, gdje predstavlja hrvatske priroritete predsjedanja Vijećem Europske unije, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u 18 sati održao prvi koalicijski sastanak nakon predsjedničkih izbora, piše N1.

Na koalicijski sastanak došao je i Milan Bandić. Poručio je kako od prvog dana s premijerom surađuje na projektima od interesa za Zagreb i Hrvatsku. 'Tako će ostati i dalje', dodao je.

Kazao je kako nije čuo za kritike iz dijela zagrebačkog HDZ-a. 'Nisam to čuo. Najbolje surađujem s građanima', kazao je.

Upitan kako komentira što ga neki iz zagrebačkog HDZ-a krive i za loš rezultat kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu, Bandić je rekao: 'Imam previše iskustva da bi nasjedao na te fore.'

Na pitanje hoće li dobiti podršku HDZ-a za GUP, poručio je: 'Nije sve moje. Ja sam na čelu Zagreba 19,5 godina ali nije to moj GUP ni moj grad.'

Na dodatno pitanje hoće li ako mu HDZ uskrati podršku za GUP, uskratiti podršku Vladi, kazao je: 'Kako bi rekao pokojni predsjednik - ki bi da bi'.

  • +4
Koalicijski sastanak Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Pupovac: Ne osjećam napetosti

Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je, govoreći o oporbenom prijedlogu za smjenom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, da je premijer Andrej Plenković osoba koja predlaže razrješenja i imenovanja ministara te da će on podržati bilo kakav njegov prijedlog.

Premijer je osoba koja predlaže razrješenje i imenovanje, dok premijer nekog ministra ili ministricu ne odluči smijeniti podržat ćemo njegov prijedlog, poručio je Hrg novinarima prilikom dolaska u Banske dvore na prvi ovogodišnji sastanak vladajuće koalicije.

Na pitanje podržava li onda ministricu Divjak samo zbog odluke premijera rekao je da je "to tako sa svakim ministrom".

O odnosima u vladajućoj koaliciji Hrg kaže kako su "približno isti kao i prošle godine".

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kratko je kazao da je odluka o ministrici Divjak točka dnevnog reda u Saboru, a o njoj će se vjerojatno raspravljati i na koalicijskom sastanku.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je kako koalicija "dugo nije bila zajedno" te da ne osjeća napetosti, ali ni olakšanje.

Saborski zastupnik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda rekao je da će se o Divjak očitovati prilikom glasanja o povjerenju, koje bi se trebalo održati u petak. "Vidjet ćete prilikom glasanja u petak", rekao je.

Prije koalicijskog sastanka održao se sastanak užeg kabineta Vlade, a za petak zakazana je nova sjednica Predsjedništva HDZ-a, nakon prošlotjedne na kojoj je dogovoreno da će sve županijske organizacije napraviti svoju političku analizu, pogledati gdje su razlike u brojevima u odnosu na izbore 2014./2015., posebno s naglasakom na urbane cjeline jer su vidjeli određenu evoluciju na biračkom tijelu.

Nakon poraza na predsjedničkim izborima, sve su glasnije kritike pojedinih HDZ-ovaca prema koalicijskom partneru Milanu Bandiću.

Uoči početka zasjedanja Hrvatskog sabora sjednice klubova zastupnika najavili su i u HNS-u i HDZ-u.

HNS-ov Ivan Vrdoljak, nakon sastanka kluba zastupnika te stranke, poručio je kako na struašnjoj raspravi o opozivu Blaženke Divjak očekuje podršku koalicijskih partnera.

Vrdoljak je rekao kako na koalicijskom sastanku ne očekuje razgovor o međusobnim odnosima jer je, istaknuo je, fokus HNS-a na reformi obrazovanja, reformskim procesima u Ministarstvu graditeljstva, POS-ovim stanovima, subvencioniranim kreditima i o tome mogu razgovarati s koalicijskim partnerima.

'Nekoliko puta sam već rekao, bilo je puno teži ući u Vladu s HDZ-om nego izaći iz nje, ali mislim da je rezultat rada Vlade HDZ-a i HNS-a dobar. Reforma i naši ciljevi koje smo zacrtali su realizirani. Kada se to uzme u obzir, mislim da su potvrđene teško donesene odluke prije dvije i pol godine. Ako je netko tog trenutka mislio da će to biti idealni odnosi, u nekom blagostanju, to nitko nije mogao očekivati. Ali, poštivanje jedni drugih i korektnosti odnosa nije nedostajalo', naveo je.

Na pitanje bi li HNS dao nekog drugog kandidata za ministra obrazovanja, Vrdoljak je odgovorio da ako netko misli izbaciti Blaženku Divjak iz Vlade, 'onda je potpuno jasno i njima i nama da izbacuju i HNS i sve oni za što smo mi nosili političku odgovornost'.