TEDESCHIJEVA KRITIKA PRIJATELJU

'Očekivao sam više od Vlade, a posebno od Milanovića'

01.08.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe i blizak prijatelj premijera Zorana Milanovića, upozorio je u intervjuu Globusu da se 'Milanovićev tim nije dobro pripremio za vlast'. 'Očekivao sam više od ove vlade, počevši od premijera pa nadalje. Ako me pitate je li mogla postići bolje rezultate u ovih sedam mjeseci, moj je odgovor – da', poručio je Tedeschi

Iako je u intervjuu Globusu priznao da 'nije očekivao da će nova Vlada okrenuti trend u ovoj godini', Emil Tedeschi napominje da je 'činjenica da je rejting spašen na rok od šest do devet mjeseci'. Zadržavanje rejtinga i izradu proračuna uz smanjenje deficita, kao mjere koje su unijele optimizam, ipak ne vidi kao 'amnestiju Vladi od odgovornosti za lutanja, krive korake i neadekvatne mjere'.

'Kad je formirana nova Vlada, rekao sam da bih bio zadovoljan nultim rastom. To bi danas bio veliki uspjeh, ali neće se ostvariti – BDP će pasti', prognozira Tedeschi.

Ukazuje i da Hrvatskoj nedostaju dvije kvalitete – upravljanja na svim razinama, dakle u javnoj upravi, državnim poduzećima, pa i privatnom sektoru, te umješnost prodavanja, odnosno da 'u Hrvatskoj malo ljudi zna stvoriti i prodati proizvod'.

Na upit upravlja li dobro Milanovićeva vlada, odgovorio je negativno. 'Nova Vlada nije dobro pripremljena, iako je osam godina bila u oporbi i bilo je razvidno, barem u posljednje dvije godine, da će doći na vlast. Međutim, timovi nisu kompletirani, njihovo formiranje traje dugo i kadrovira se na loš način', kritičan je Tedeschi prema Vladi koju vodi njegov prijatelj.

Kritiku dalje produbljuje navodeći da je 'Vlada više posegnula za političkim, a manje za stručnim kadrovskim rješenjima'. 'Smatrao sam da je u 2012. model dominantno političkog biranja kadrova iza nas. Ako su se već opredijelili za političku vladu, u redu, ali Vlada je tada trebala biti puno manja i na svim drugim ključnim pozicijama trebali su biti stručnjaci', kaže Tedeschi.

Osim što nije dobro pripremila kvalitetne timove, nastavlja dalje jedan od vodećih hrvatskih gospodarstvenika, nova vlast nije pripremila ni projekte. 'Nama danas više od svega trebaju investicije, a vlast uopće nema katalog investicija. Imamo samo želje gdje bi se one okvirno trebale dogoditi', primjećuje Tedeschi.

Nije želio ocijeniti rad prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, nego upozorava da se 'najviše očekivalo od Vladinog tima, počevši od premijera pa nadalje'.

'Ako me pitate je li Vlada mogla postići bolje rezultate u ovih sedam mjeseci, moj je odgovor – da', kategoričan je Tedeschi, uz napomenu da je Milanovićeva vlada 'došla na vlast nepripremljena i sada joj nedostaje propušteno vrijeme, nije dobro ekipirana, nedostaje joj kvalitetnog menadžmenta i dobrih projekata'.

Na prozivke ministra financija Slavka Linića, koji je optužio poslodavce da su najviše krivi zato što nema pomaka u gospodarstvu, izjavio je da se 'ne pronalazi u tim prozivkama', dok za objavu liste poreznih dužnika smatra da je nepotrebna. Bitnije je, po njemu, naplatiti porezna potraživanja.

Ponovio je svoj stav po kojem ministri ne bi smjeli biti u nadzornim odborima, no priznaje da 'može biti iznimaka, prije svega u kompanijama od strateške važnosti za državu'.

Na kraju je i podsjetio da 'nije tajna' to da su Zoran Milanović i on 'prijatelji, ista generacija i frendovi iz srednje škole'. Priznaje da se i danas druže 'relativno često, po prilici jednom mjesečno, rjeđe ili češće ovisno o obvezama'.

Kad je druženje na Hvaru u pitanju, na kojem je bio i novi guverner HNB-a Boris Vujčić, Emil Tedeschi je dao svoje viđenje. 'Razumijem da to intrigira javnost, ali zaista ne namjeravam javno komentirati svoja privatna druženja, makar se družio i s javnim osobama', kaže Tedeschi uz zaključak da 'nije tema za novine je li kod njega bio premijer, glazbenik, urednik ili neki četvrti prijatelj kojeg javnost ne poznaje'.