MINISTAR ZDRAVSTVA OSTOJIĆ

'Obveze su daleko veće od onih u poslovnim knjigama HZZO-a!'

27.12.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji pruža mogućnost zamrzavanja zametaka bit će među prvim zakonima koji će se uskoro naći na stolu pred članovima nove vlade, najavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravlja na zagrebačkom Ksaveru

Osim 'zakona za 21. stoljeće', među prvim potezima resornoga ministra bit će i 'smanjenje lista čekanja u šest mjeseci te dnevne bolnice, a slijedi i sastanak oko reforme hitne medicinske pomoći, naveo je Ostojić, kazavši da je o svemu tome

govorio i u kampanji, tijekom koje je najavio i da će posjetiti gospićku bolnicu, a to će obećanje u društvu svojega prethodnika Darka Milinovića i ispuniti idući tjedan.

Iako se bivši ministar nebrojeno puta hvalio uštedama, Ostojić kaže da je pregledao dostupna izvješća za prvih devet mjeseci ove godine i da je tu samo riječ o 'igri produljenim rokovima plaćanja zbog kojih dospjele obveze u ukupnom dugu iznose 10 umjesto oko 50 posto, a slična je situacija u bolnicama'. Zbog toga je, kaže, 'potreban čist start', revizija cijeloga proračuna i svih resora jer: 'Možda u ormarima nema kostura, možda ima, ali nema puno financija u kasi', ustvrdio je Ostojić.

Umjesto ukidanja, smanjenje zdravstvenoga doprinosa za umirovljenike

Međutim, čini se da sve ipak neće biti kao što je najavljivano u kampanji. Naime, obveze su daleko veće od onih kakve su prikazane u poslovnim knjigama HZZO-a, pa će se umjesto najavljivanog ukidanja tri posto zdravstvenog doprinosa za umirovljenike, taj doprinos pokušati smanjiti na jedan posto, kazao je Ostojić. Objasnio je da su rokovi za plaćanje za lijekove na recept produljeni sa 120 na 180 dana, a za transplantacije, intenzivnu kardiologiju i skupe lijekove sa 30 na 90 dana.

Naime, dospjele obveze HZZO-a s produljenim rokovima plaćanja iznose 450 milijuna kuna, no kad bi se zaista poštivalo stvarne rokove plaćanja, taj bi dug bio 2,1 milijardu kuna, a dug bolnica čak 3,1 milijardu kuna, naveo je ministar u brojkama.

'Državi je neophodan čist start i inzistirat ću na reviziji, ne zato dase gleda u prošlost, jer je premijer Milanović rekao da to nećemoraditi i ne da optužim bilo koga. Ali zbog poštovanja prema građanimainzistirat ćemo na čistom startu cijelog proračuna, svih resora,uključujući Ministarstvo zdravlja', naglasio je Ostojić.

Upitan za slučaj nove zgrade Klinike za tumore oko koje se vežu mnogi prijepori, Ostojić je kazao da ju je posjetio prije tjedan dana te da je tužan zbog tih prijepora s kojima ga je jasno upoznao Milinović, a što se tiče slučaja poput Medikola zajamčio je da privatni monopoli neće biti dozvoljeni.

S obzirom na financijske (ne)mogućnosti i limite, o liječnicima i medicinskim sestrama kazao je: 'Ne možemo im dati veće plaće, ali možemo im dati zadovoljstvo da rade, što su nam i oni sami govorili.' Od ravnatelja bolnica bit će zatraženi točni podaci o tome koliko ima, primjerice ugradbenog materijala potrebnog za zahvate, a velik i značajan posao čeka domaću struku oko edukacije kolega iz BiH.

Konferencija za medije održana danas u Ministarstvu zdravlja zapravo je i sazvana povodom potpisivanja Memoranduma o suradnji hrvatskog Ministarstva zdravlja i Ministarstva zdravstva Federacije BiH u području zdravstva, a u kojemu je navedeno 12 točaka suradnje, među kojima ključno mjesto pripada transplantacijskom programu, što je područje na kojem Hrvatska drži zavidno prvo mjesto. Hrvatski će liječnici edukacijom i praksom pomoći susjedima u BiH pa će tako biti osnovana radna grupa i načinjen akcijski plan, a hodogram i prve transplantacije koštane srži počinju u siječnju iduće godine, čime, istaknuo je BiH ministar Rusmir Mesihović, počinje novi zamah i novo poglavlje između zdravstvenih sustava Hrvatske i BiH.