u planu radna skupina

Obuljen Koržinek: Zakon o elektroničkim medijima za transparentno vlasništvo

23.06.2021 u 10:33

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je u srijedu da će novi Zakon o elektroničkim medijima uvesti odredbe koje će medije obvezati na vrlo transparentno iskazivanje vlasništva i izvora financiranja

Ministrica je na Hrvatskom radiju najavila da će Zakon za nekoliko tjedana biti poslan u drugo saborsko čitanje, a propisuje da će mediji morati objavljivati sve izvore financiranja što je, istaknula je, dugoročno važno za povjerenje u medije.

Financirat ćemo sustav koji će omogućiti dnevno ažuriranje podataka o vlasništvu medija, naglasila je.

Obuljen Koržinek rekla je i da će se korisnički generirani sadržaji, odnosno komentari, rješavati tako da će se korisnici morati prijaviti, pa odgovornost neće ići na nakladnike, nego na one koji eventualno takvim sadržajima krše zakone.

Odgovornost medija bit će vjerodostojna prijava autora komentara

Ustvrdila je da će odgovornost medija biti vjerodostojna prijava autora komentara, što je model koji funkcionira i u drugim državama,. Naglasila je kako je svima u interesu da se podigne razina javnog govora i javne komunikacije.

Kad su u pitanje društvene mreže, kazala je, one ne podliježu medijskim zakonima, nego onima koji se tiču javnog prostora i rješavat će se prijavama protiv onih koji imaju kažnjiv sadržaj.

Dodala je da se na razini EU intenzivno razmišlja o zakonodavnom okviru koji će se ticati društvenih mreža. To mora biti europski pakt, kazala je Obuljen Koržinek.

Najavila je pokretanje radne skupine koja će se baviti masovnim tzv. SLAPP tužbama protiv medija, a unutar te skupine biti riječi i o Zakonu o medijima.

"Zakon je i sada dosta dobar, nije ga potrebno puno mijenjati. Treba puno više samoregulacije i koregulacije i tu ćemo raspravljati hoćemo li ići prema nekom vijeću za medije, kao nekom regulatornom tijelu koje bi nadziralo provedbe zakona, a za to treba jači angažman novinara i urednika", kazala je.

Istaknula je kako je svima u interesu da se unutar struke reagira na eventualne neprihvatljive sadržaje, pa će biti i puno manje tužbi, iako u principu nema tužbe ako se objavi demanti.

Dio odvjetnika smatra da stvari treba ostaviti sudu, nije dobro kad se to koristi kao metoda zastrašivanja i iscrpljivanja medija, rekla je ministrica i dodala da to nije samo hrvatski problem, pri čemu je ustvrdila da tužbe protiv medija nisu dobre, kao ni kad se mediji njima iscrpljuju.

Položaj medija nije dobar

Ministrica kulture i medija ocijenila je da položaj medija nije dobar te da je materijalna situacija nakladnika dosta teška. Kriza je medije pogodila jače nego druga područja, a i prije krize su se preko oglašavanja smanjili prihodi medija, upozorila je.

Navela je i da je sve je teže ulagati u ono što je ključ medija, a to su novinari, pa se traže načini kako poticati profesionalno novinarstvo, uvijek neutralno, da ne bi bilo da netko u tijelu javne vlasti odlučuje o dodjeli novca.

Obuljen Koržinek osvrnula se i na pitanje o pozdravu "Za dom spremni" i kazala kako je taj pozdrav i sada zakonom zabranjen jer se radi o kaznenom djelu, iako ne na djelu neujednačena sudska praksa koja je pitanje za pravosuđe i sudstvo, a ne za vladu.