IZAZVALA REAKCIJE

Obuljen Koržinek: Sloboda govora je sloboda osobe s imenom i prezimenom, a ne anonimca

26.01.2019 u 14:34

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ovih je dana opet u fokusu javnog interesa zbog medijskih i internetskih sloboda, zakonskih inicijativa, ali i objavljivanja rezultata natječaja za kulturne programe koji su izazvali i kritičke reakcije dijela javnosti. O tome je progovorila i u intervjuu za Večernji list

Iako se najavljuju aktivnosti prema nedoptuštenom ponašanju na intrnetu, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uvjerava da pri tome neće stradati sloboda mišljenja ili forme poput satire.

'U sklopu revizije medijskog zakonodavstva bavit ćemo se tim fenomenima, uključujući komentare u medijima – posebno na portalima. Zakon o kojem govorite odnosit će se na platforme i društvene mreže koje se ne smatraju medijima, na njih se ne odnose medijski zakoni, a na kojima se često stavljaju i dijele sadržaji koji se mogu podvesti pod govor mržnje, ali i koji mogu poticati na nasilje, terorizam', kazala je ministrica kulture u intervjuu za Večernji list.

'U sklopu brojnih međunarodnih organizacija, države traže rješenja kako bi se kroz adekvatan zakonodavni okvir zaštitilo građane od takvih sadržaja. Koordinator izrade tog Zakona je Ministarstvo pravosuđa. Slobodu mišljenja nitko u demokratskom društvu ne dovodi u pitanje, a posebno slobodu izražavanja u svim umjetničkim formama. Svjesni smo da se nedopušteni sadržaji često dijele anonimno, a sloboda mišljenja i govora je sloboda osobe s imenom i prezimenom. To je jako važno imati na umu', smatra Obuljen Koržinek.

Na tu njenu tvrdnju burno su reagirale društvene mreže, a dio ju je protumačio i protuustavnom.

'Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.'. Nisam primijetio da se u ovoj rečenici isključuje bilo koga, ali opet, valjda ministrica zna bolje...', napisao je na Twitteru SDP-ov Peđa Grbin, citiravši odredbe Ustava.

  • +35
Nina Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić