nova školska godina

Obuljen Koržinek otvorila novu školu u Dubrovniku i pozvala na odgovornost

06.09.2020 u 12:18

Bionic
Reading

Uoči početka nove školske godine u posebnim okolnostima ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozvala je u nedjelju na odgovornost i uzajamno poštovanje učenika, roditelja i školskih djelatnika

Obuljen Koržinek je kao izaslanica premijera u Dubrovniku otvorila novoizgrađenu Osnovnu školu Montovjerna.

"Ova će školska godina biti izazovnija u organizacijskom i zdravstvenom smislu. Vlada je napravila sve predradnje kako bismo uspostavili sustav te što više zaštitili djecu i učenike. Našim najmlađima moramo dati osjećaj sigurnosti i potpore, jer moraju znati da je škola sigurno mjesto, uz sve obveze koje će i oni, tako mali, morati na sebe uzeti", rekla je Obuljen Koržinek.

Napomenula je kako se o projektu izgradnje škole Montovjerna puno govorilo jer je jako dugo postojala potreba da se u ovome dijelu Dubrovnika izgradi potpuno nova škola.

"Otvaranje nove škole svjedoči da postoji potreba za više prostora za odgoj i obrazovanje djece, ali i da postoji život koji nastaje i pokreće se. Zato nam ovakvi projekti daju najviše optimizma", izjavila je Obuljen Koržinek.

Zamjenica dubrovačkoga gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je gradska uprava nizom ulaganja pokazala skrb o budućnosti Dubrovnika. „Osim ove škole, obnovili smo kroz energetsku obnovu više školskih objekata, izgradili sportsko igralište u Gružu i obnovili sportsku dvoranu škole u Lapadu. Očekuju nas još značajniji projekti, među kojima i otvaranje škole u povijesnoj jezgri“, navela je Tepšić.

Ravnateljica Osnovne škole Montovjerna Snježana Vlahinić Istaknula je kako škola ispunjvaa sve moderne pedagoške standarde. "Ovim smo rasteretili Osnovnu školu Lapad za dogledno vrijeme“, rekla je Vlahinić.

Izgradnja Osnovne škole Montovjerna na mjestu manje zgrade nekadašnje područne škole projekt je Grada Dubrovnika vrijedan više od 75 milijuna kuna, a riječ je o prvoj školi izgrađenoj u Dubrovniku nakon 1985. te najvećem pojedinačnom kapitalnom projektu u dubrovačkom osnovnoškolskom obrazovanju.

U potpunosti ispunjava potrebe nastavnoga programa i kapacitete za organizaciju nastave u jednoj smjeni za učenike od prvoga do osmog razreda. Sadrži 20 specijaliziranih učionica, kabinete za učitelje i nastavnike, veliku i malu sportsku dvoranu, knjižnicu, kuhinju i blagovaonicu.

Školu će pohađati 442 učenika, od kojih 64 prvašića.