u centru rijeke

Obuljen Koržinek o zvijezdi petokraki: Postavljena instalacija izvedena je mimo zakonom propisane procedure

21.09.2020 u 16:54

Bionic
Reading

Instalacija "Spomenik crvenoj Rijeci" postavljena na krov Riječkog nebodera izvedena je mimo zakonom propisane procedure, rekla je u ponedjeljak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenivši da je riječ o primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe

"Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure", objasnila je ministrica Obuljen Koržinek na upit Hine.

Podsjetila je da je Konzervatorski odjel u Rijeci u veljači u komunikaciji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti i gradom Rijekom iznio mišljenje o predradnjama koje je potrebno učiniti kako bi se na pojedinačno zaštićeni spomenik kulture postavila instalacija.

Ministrica: Postavljanje instalacije uz ignoriranje procedure shvaćam kao primarno političku akciju

"Postavljanje instalacije u društvu gradonačelnika Grada Rijeke, bez ishođenih dozvola te uz potpuno ignoriranje procedure koja pretpostavlja minimum ispunjavanja zakonski predviđenih uvjeta, shvaćam i kao primarno političku akciju koja za cilj ima poticati ideološke sukobe u društvu, suprotno ulozi kulture koju razumijemo kao suradnju kroz dijalog, kao važan kohezivni socijalni element", ističe ministrica.

  • +7
Zvijezda petokraka na riječkom neboderu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

"Za sva ostala pitanja, upućujem vas da se obratite Gradu Rijeci koji je većinski vlasnik nebodera i koji je bio upoznat s mišljenjem Konzervatorskog odjela, a koji je bio suorganizator postavljanja instalacije na neboder u Rijeci", dodaje.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a sastoji se od "2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku".

Protiv postavljanja instalacije u nedjelju popodne prosvjedovao je veći broj građana. Nakon okupljanja na Mostu hrvatskih branitelja prosvjednici su prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža.