SPLIT U DUGINIM BOJAMA

Obrtnici tražili izmjenu trase Gay pridea, Maras ih odbio

08.06.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Splita (GIS) proslijedila je Gordanu Marasu, ministru poduzetništva i obrta, zahtjev poduzetnika i obrtnika koji imaju lokale na trasi sutrašnje gay parade u kojem traže da se ista izmjesti. Poduzetnici, ne navodi se koliko njih, strahuju da bi im lokali mogli stradati, ali od ministra pozitivan odgovor nisu dobili

Dopis u ime GIS-a potpisuje Stjepan Lozo, a u njemu stoji kako su 'poslovni subjekti izrazili nezadovoljstvo trasom gay parade koja će im nanijeti štete poslovanju koje će pojedinačno i ukupno biti teško podnošljive'.

Poduzetnici dalje navode kako 'u vremenima opće gospodarske ugroženosti kada se poslovni subjekti bore za preživljavanje ne pristajemo na ovakav odnos prema nama i tražimo da se najavljeni skup odvija na drugim lokacijama'. Također navode da 'ukoliko se trasa ne promijeni, a na lokalima budu imali štete, da će istu naplatiti od organizatora gay parade, pokrovitelja i odgovornih državnih tijela'.

Od ministra Marasa su, očekivano, dobili 'košaricu'. Njegov odgovor donosimo u cijelosti.

'Gay pride koji će se sutra, 9. lipnja 2012, održati u Splitu odraz je temeljnih ljudskih prava i prava na organizirano okupljanje, odnosno europskih vrijednosti i normalni je dio demokracije, a njegovo održavanje uobičajena je pojava u svim europskim zemljama.

Hrvatska Vlada nastoji širiti prostor slobode gdje god se ne vrijeđa druge te njihova prava i slobode. Hrvatski turizam neće imati nikakvih šteta od okupljanja, a isto tako neće biti nikakvih šteta za poslovanje splitskih poduzetnika i obrtnika. Dapače, zabrana takvog okupljanja uvelike bi naštetila ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

Slike prošlogodišnjeg događaja sa splitske Rive naštetile su slici Hrvatske u Europi i svijetu te smo uvjereni da će ovogodišnje okupljanje proći u proeuropskom i tolerantnom ozračju bez incidenata.

Apeliramo na sve one koji misle drugačije, da pokažu minimum građanske pristojnosti, da poštuju prava drugih na javno okupljanje, da se suzdrže od grubosti i nasilja. Građani Hrvatske imaju pravo javno se izražavati i to treba poštivati.

Zalažemo se za afirmativne stavove, poštivanje drugih te uvažavanje temeljnih ljudskih i građanskih prava.

Uvjereni smo da će ovogodišnji Gay pride u Splitu proteći u mirnom i tolerantnom ozračju te poslati Europi i svijetu sliku Hrvatske kao slobodne, demokratske i civilizirane zemlje, a Splita kao otvorenog, modernog i jednog od najljepših gradova Mediterana', stoji u priopćenju ministra Marasa