sporni proračunski novac

Obrat u Živom zidu: Pernar još jutros tvrdio da ostaje u dvije stranke, poslijepodne da napušta Abecedu demokracije

23.01.2019 u 14:11

Bionic
Reading

Iako je još jutros pred DORH-om tvrdio da ostaje član i Živog zida i Abecede demokracije, Ivan Pernar poslijepodne je promijenio mišljenje

'Svojedobno sam kao predsjednik Živog zida dozvolio kolegi Ivanu Pernaru da osim član Živog zida bude i član Abecede demokracije', poručio je Ivan Vilibor Sinčić novinarima u Saboru.

'Na traženje predsjednika donio sam odluku da ubuduće budem član isključivo Živog zida i da se ispišem iz Abecede demokracije- Što se tiče svog novca kojeg će ta stranka ubuduće dobivati, pozivam državu da uzme taj novac i da ga proslijedi u humanitarne svrhe. Mi se tog novca odričemo', kazao je pak Pernar.

Te dvije izjave zastupnici Živog zida dali su u poslijepodnevnim satima, no na pitanja novinara nisu htjeli odgovarati. Međutim, sasvim je drugačiju priču još jutros Pernar pričao pred DORH-om gdje je sazvao novinare za izjavu.

Naime, tada je, prenosi 24sata, novinarima rekao da je član dvije stranke - Živog zida i Abecede demokracije i da to planira ostati.

'Ja sam član dvije stranke, a ako ikad procijenim da je za mene dobro da postane član i neke treće, učinit ću to. Ono što vam sigurno mogu reći da se neću učlaniti kod Bandića ili u HDZ. Nemam namjeru biti dio vladajuće većine', kazao je jutros Pernar.

Pojasnio je i zašto je uopće ušao u Abecedu demokracije. 'Prije nego sam postao zastupnik, 2016. ispunio sam pristupnicu za Abecedu demokracije. Član sam i Živog zida. U Saboru sam s prvo prijavio kao član Abecede demokracije, a kasnije i kao član Živog zida. Nisam gasio članstva ni u jednoj stranci. Novac koji je Abeceda dobila na kontu mojeg mandata trošen je namjenski. Veći dio tog novca išao je na ljude koji su radili tada za mene. U stranci je radilo nekoliko ljudi koji su meni pomagali, ja bih ih nazvao mojim asistentima', kazao je.

No, iako je par sati kasnije kazao da iz Abecede izlazi na traženje predsjednika Živog zida, sasvim drugu priču imao je jutros. Na pitanje hoće li, zatraže li to kolege iz Živog zida izaći iz Abecede Pernar je jutros odgovorio kako nikad ne bi postupao protivno svojoj slobodnoj volji i da ne pristaje na ucjene.

  • +38
Ivan Pernar Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Podsjetimo, priča o Pernaru i Abecedi demokracije ponovno se aktualizirala prošli tjedan kada su na Odboru za Ustav raspodijeljena proračunska sredstva za političke stranke, a novce je dobila i Abeceda demokracije čiji je član Pernar bio prilikom konstituiranja Sabora.

Samo par dana kasnije potvrđeno je da Abecedu demokracije zbog proračunskog novca istražuje i općinsko državno odvjetništvo, a da je postupala i Državna revizija.

'Državni ured za reviziju dostavio je Državnom odvjetništvu, uz izvješće o obavljenoj reviziji i dokumentaciju, vezanu uz nepravilnosti, u iznosu 91.104 kuna. Revizori su utvrdili da za navedene rashode stranka nema dokumentaciju, iz koje bi se mogla utvrditi vrsta i količina obavljene usluge, te za rashode reprezentacije - koga su ugostili', priopćili su iz Državne revizije.