RAT BERLINA I LONDONA

'Obranit ću Britaniju od europske superdržave!'

08.06.2012 u 08:08

Bionic
Reading

Plan njemačke kancelarke Angele Merkel o stvaranju europske superdržave, odnosno izgradnji jedinstvenog europskog nacionalnog identiteta pod zastavom EU-a, naišao je na snažan otpor premijera Velike Britanije Davida Camerona. Odbacio ga je nazvavši ga - besmislicom

Kako piše Telegraph na svom internetskom izdanju, Britance je toliko naljutila kancelarka Angela Merkel da je otpor premijera Davida Camerona ojačan i pozivom njegovog ministra financija Georga Osbornea na održavanje referenduma o Europskoj uniji.

Osborne je poručio kako se odlučivanje o bilo kakvom pokušaju preoblikovanja postojeće strukture EU-a treba prepustiti britanskim biračima. Dao je do znanja kako je Velika Britanija spremna i na veto o novom europskom ugovoru, ako ne uključuje jamstva Londonu.

Jedina među novim Merkeličinim idejama o razrješenju krize eurozone, pa i krize same EU, koja je prihvatljiva i Ujedinjenom Kraljevstvu jest ideja o tzv. bankarskoj uniji, odnosno snažnija integracija 17 zemalja eurozone.

Njemačka poziva, podsjetimo, na političku, fiskalnu i financijsku uniju Europe što je u dijelu Europe produbilo strahove kako će se kroz plan Angele Merkel betonirati Europa 's dvije brzine', pri čemu bi jezgra eurozone diktirala pravila ostatku članica Europske unije.