DEMONSTRACIJE U FRANCUSKOJ

Obračun policije i radnika u Parizu!

09.10.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Francuska policija danas je suzavcem rastjerala oko tisuću prosvjednika koji su htjeli silom ući na sajam automobila u Parizu, javljaju Reuters i AFP. Na današnjim prosvjedima radnici se protive uvođenju reformi, posebice u automobilskoj industriji. Tako je samo u grupaciji PSA Peugeot Citroën čak 8.000 radnih mjesta ugroženo

Najveća sindikalna središnjica CGT (Generalna konfederacija rada) pozvala je sve prosvjednike ispred sajma automobila da im se pridruže u službenoj povorci koja danas počinje na istoku Pariza, na Place d'Italie.

Uz parolu 'za obranu rada i industrije' te kao opomenu socijalističkoj vladi, CGT je danas pozvao na prekid rada u nizu kompanija javnog i privatnog sektora.

Najveći odaziv na bojkot rada desio se u drugoj po važnosti francuskoj luci nakon Marseillea, Le Havreu, gdje se bilježi veliki pad dnevnog prometa slijedom štrajka. U Parizu je zasad prijavljeno tek nekoliko sitnih zastoja u javnom prijevozu, a prosvjedi se istovremeno organiziraju u Marseilleu, Lyonu, Toulouseu, Bordeauxu, Rennesu…

Tajnik sindikalne organizacije objasnio je da je cilj prosvjeda 'pomoći vladi u donošenju dobrih odluka'. Traži se brzo usvajanje zakona koji bi spriječio kompanije da ostvare beneficije nakon otpuštanja radnika. Prema anketama, oko 73 posto Francuza podržava taj prijedlog.