IRANSKI VELEPOSLANIK U RH

'Obogaćujemo uran radi medicinskih potreba'

06.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Islamska Republika Iran ne prestaje biti u centru pažnje. Zbog kontroverznog nuklearnog programa cijeli svijet drži u neizvjesnosti. Iran i dalje tvrdi da razvija nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe. Mohsen Sharif Khodaei, veleposlanik Islamske Republike Irana u Hrvatskoj, za tportal je naglasio kako inspektori IAEA nisu pronašli 'nikakve devijacije unutar iranskog nuklearnog programa', te da je Iran obavijestio agenciju UN-a o obogaćivanju urana koji mu je potreban za 'medicinske svrhe'

Građani svijeta, pogotovo Europljani, imaju pravo znati potpunu istinu o našim aktivnostima unutar nuklearnog programa. Nažalost, širenje neistinitih i nepotpunih informacija s političkim motivima od strane velesila nije legitimno i povećava zablude', rekao je za tportal Mohsen Sharif Khodaei, veleposlanik Islamske Republike Iran u Hrvatskoj.

'IAEA nije pronašla nikakve devijacije unutar iranskog nuklearnog programa. Iran je, naime, službeno obavijestio agenciju da je cilj obogaćenja urana na 20 posto za potrebe goriva reaktora u Teheranu za proizvodnju radioaktivnih izotopa za medicinske potrebe. Nažalost, tom zahtjevu Irana nikada nije udovoljeno i obavijestivši IAEA o svojoj odluci, Iran je odlučio sam krenuti u proizvodnju', kazao je Sharif Khodaei.

'Bitno je da Iran sve svoje aktivnosti obavlja u okvirima propisa IAEA-e i NPT-a. Kako smo rekli, delegacija na čelu sa zamjenikom direktora IAEA posjetila je Iran, dok Izrael i neke druge zemlje nisu potpisale NPT (Protokol o neširenju oružja za masovno uništenje) i nikad u njima nije izvršena inspekcija. Iran je uvijek bio spreman na razgovor bez preduvjeta na osnovi uzajamnog poštovanja i spreman je i za razgovore sa zemljama grupe 5+1, te će se takvi pregovori nastaviti i u bliskoj budućnosti', kazao je iranski veleposlanik.

Mohsen Sharif Khodaei prokomentirao je i EU-ov plan o postupnome uvođenju naftnog embarga Iranu.

'Vijeće ministara odlučilo se na bojkot kupnje iranske nafte nakon proteka šest mjeseci, unatoč najavljenoj spremnosti Irana na dijalog sa zemljama grupe Vijeća sigurnosti UN-a 5+1. Ova odluka je usvojena u uvjetima kada Iran ostvaruje najvišu razinu suradnje s Agencijom za atomsku energiju (IAEA), što potvrđuje nedavni boravak visoke delegacije na čelu sa zamjenikom generalnog direktora IAEA u Iranu. Iran je ustrajan u svojim tvrdnjama da je njegova nuklearna aktivnost mirnodopskog karaktera. U takvom ozračju iracionalne odluke donesene protiv Irana, ne samo da ne pomažu ovim pregovorima, već djeluju štetno', naglasio je Sharif Khodaei.

Iranski veleposlanik je dodao da će se posljedice sankcija protiv Irana prvenstveno štetno odraziti na građane zemalja EU, a onda i za iranski narod.

'Već na objavu takvih vijesti cijene nafte se povećavaju. Drugo, sve rafinerije europskih zemalja koje dugo kupuju naftu iz Irana baždarene su na iransku naftu i za sve nadomjesne nafte zahtijevat će tehničku prilagodbu na svim rafinerijama, što puno košta i izravno šteti EU-u', pojasnio je Sharif Khodaei.

'S druge strane, na EU otpada tek 18 posto ukupnog iranskog izvoza nafte. U usporedbi s ostalim zemljama, kao što su Kina, kojoj prodajemo 22 posto, Indija 18 posto, Turska 14 posto, Iran ima kupaca i za ovu količinu koju EU neće kupiti i zato nas ne brine jer za to imamo spremno rješenje, a kao i u ove 33 godine, proći ćemo i ovo iskustvo uspješno', smatra iranski veleposlanik.

Iranski veleposlanik je dodao na kraju kako smatra da će povećanje cijena naftnih derivata i plina, pogotovo u zimskom periodu, koji je ove godine u Europi počeo kasnije, sigurno imati utjecaja na životni standard građana Europe, ali da će ujedno za izvoznike, među kojima je i Iran, biti korisno