POLITIČKA KRIZA

Obnovljena proeuropska vladina koalicija u Moldaviji

30.12.2010 u 22:09

Bionic
Reading

Tri proeuropske stranke Moldavije, zemlje bivšeg SSSR-a u kojoj traje dugotrajna politička kriza, najavile su u četvrtak obnovu njihovog saveza zbog sastavljanja vlade, mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, trećih u manje od dvije godine

'Završili smo trostrane duge i teške razgovore, ljudi čekaju nastavak reformi i kretanje na putu europske integracije', rekao je šef liberalno-demokratske stranke i sadašnji premijer Vlad Filat.

Ta koalicija ima parlamentarnu većinu s 59 mjesta od 101, dovoljnu za sastavljanje vlade. Savezu nedostaju dva zastupnika da bi izabrali šefa države. Filat je rekao da se nada da će uspjeti pronaći još dva glasa potrebna za izbor predsjednika i osnivanje stabilne vlasti za sljedeće četiri godine. Ali u slučaju neuspjeha neizbježno je novo raspuštanje parlamenta.

Bivši moldavski predsjednik i šef oporbene komunističke stranke Vladimir Voronin je najavio da njegovih 42 zastupnika neće glasovati za kandidata vladine koalicije Mariana Lupu, bivšeg člana Komunističke stranke koji sada vodi proeuropsku Demokratsku stranku.

U četvrtak je parlament izabrao Mariana Lupu za svoga čelnika i on sada privremeno obavlja dužnosti šef države, sukladno moldavskom ustavu. Parlament bi u veljači trebao izabrati predsjednika države. Sastav vlade, povjeren Vladu Filatu, trebali bi potvrditi zastupnici tijekom siječnja.