ŠEST MJESECI NAKON POTRESA

Obnova Haitija još nije ni blizu početka

10.07.2010 u 11:08

Bionic
Reading

Šest mjeseci nakon potresa koji je poharao njihovu zemlju, s više od 250.000 mrtvih i 1,5 milijuna osoba bez krova nad glavom, Haićani nestrpljivo očekuju da se milijarde dolara koje je obećala međunarodna zajednica pretvore u konkretne projekte

"Ne vidimo perspektivu, ne vidimo način kako krenuti u izgradnju. Hoće li stići obećani novac međunarodne zajednice? Hoće li ikada stići?", pita se jedna stanovnica glavnog grada Port-au-Princea.

Na ulicama tog grada ili pod šatorima, nestrpljenje je sve veće s obzirom na sporost izgradnje, posebno među stotinama tisuća osoba koje još uvijek žive u improviziranim skloništima.

Prema podacima UN-a, gotovo 4000 kuća od 18 četvornih metara izgrađeno je u okviru prvog projekta kojim je predviđena izgradnja 10.000 kuća.

Francuski Crveni križ koji obećava izgradnju 30.000 privremenih kuća u suradnji s američkim Crvenim križom krenuo je s radovima na 500 nastambi u jednom selu istočno od glavnog grada.

"Trebat će vremena da se ponovno smjesti 1,5 milijuna osoba bez krova nad glavom raspršenih u tisuću kampova. Država mora pronaći teren za 90 posto stradalih koji su stanovali u stanovima", rekao je jedan dužnosnik UN-a.