RAT PLAKATIMA

Obmana u Osijeku

08.04.2009 u 10:36

Bionic
Reading

Iako izbori službeno nisu raspisani, predizborne bitke već su odavno počele. Rezanje vrpci, obećanja, podmetanje nogu i optuživanje protivničkih tabora samo su dio političkog folklora uobičajenog ususret izborima. Osim na internetu, koji je postao novo bojno polje, međustranačka prepucavanja provode se i ratom plakata

U Velikoj Gorici posljednjih mjesec dana HDZ pozdravlja gradonačelnika Tonina Piculu koji tamo ima stan, ali u njemu ne živi, s plakatom Dobro jutro gradonačelniče postavljenim na ulazu u grad, u Šibeniku je nepoznata gerila obložila drvored nasuprot tržnice s natpisom 'Promjene' na A4 formatu, a vjerojatno najdovitljiviji plakati pojavili su se u Osijeku.

Tamo je široj javnosti nepoznati autor, koristeći ideju iz kampanje američkog predsjednika Baracka Obame, napravio montažu u kojoj glavne uloge imaju lica s tamošnje političke scene; Anto Đapić, Branimir Glavaš, Biljana Borzan i Ivan Vrdoljak, te ispod njih napisao Obmana.

Osječani su ovo podmetanje dobro prihvatili, a neki su u svemu vidjeli i 'ruku' HDZ-a. Naime, njihova kandidata na plakatima nije bilo. Drugi su to komentirali tvrdnjom da HDZ dosad u Osijeku nije bio jak politički igrač.