toranj u plamenu

Obloga na neboderu koji je danas gorio u Londonu bila ista je kao i na Greenfell Toweru u kojem je život izgubilo 72 ljudi

07.05.2021 u 17:47

Bionic
Reading

Četrdeset i četiri osobe u petak su primile liječničku pomoć nakon što je vatra zahvatila zgradu u Londonu s istom oblogom kao i na neboderu Greenfell Tower u kojem je požar 2017. odnio 72 života

Londonski vatrogasci objavili su da je požar u Poplaru na istoku Londona pod kontrolom, no da je dvoje muškaraca hospitalizirano zbog trovanja dimom, a 38 ljudi i četvero djece je dobilo medicinsku pomoć na mjestu događaja, prenosi agencija France Presse.

Protiv požara na neboderu visokom 19 katova u blizini financijske četvrti Canary Wharf borilo se dvadeset vatrogasnih vozila. Zapalili su se osmi, deveti i deseti kat.

Požar je podsjetio na tragediju iz 2017., kad se zapalio neboder Grenfell Tower na zapadu Londona, nakon što se zapalila obloga na vanjskoj strani te zgrade.

Oko 20 posto fasade nebodera koji se zapalio u petak napravljeno je od istog materijala koji je bio krivac za tragediju od prije četiri godine. 

Preživjeli i obitelji poginulih iz Grenfella u petak su poručili kako je „bilo dosta“. 

„Vlada je obećala ukloniti opasnu oblogu do lipnja 2020. godine – u potpunosti nije uspjela u tom cilju, a dani prolaze dok su životi u opasnosti“, priopćila je udruga Grenfell United. 

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je kako je „ključno da vlada, investitori, vlasnici zgrada i regionalne vlasti surađuju kako bi hitno uklonili tu oblogu sa zgrada“.