77. godišnjica

Obljetnica Varšavskog ustanka, Laschet u Poljskoj odao počast žrtvama

01.08.2021 u 18:19

Bionic
Reading

Armin Laschet, predsjednik njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat njemačkih konzervativaca za nasljednika kancelarke Angele Merkel, u nedjelju je za vrijeme posjeta Varšavi odao počast žrtvama Varšavskog ustanka, u povodu 77. godišnjice toga događaja

Pripadnici poljske Domovinske vojske 1. kolovoza 1944. pobunili su se protiv nacističke okupacije Varšave i pružili nacistima žestok otpor, no oružani ustanak nesmiljeno je ugušen. Poginulo je između 150.000 i 200.000 civila, a Varšava je nakon borbi bila gotovo u potpunosti uništena.

"Ovo je vrlo posebno mjesto i na vrlo poseban dan prisjećamo se zvjerstava koje su počinili Nijemci", rekao je Laschet.

Posjetio je muzej posvećen ustanku i zapalio svijeću na zidu na kojemu su ispisana imena poginulih boraca. "Da biste spriječili da se ovako nešto ponovno dogodi, možete samo učiti iz povijesti", rekao je Laschet.

Muzej, koji je otvoren 2004. godine, "europsko je mjesto kulture sjećanja", podsjetio je. Muzej je osnovan uz potporu tadašnjeg gradonačelnika Varšave Lecha Kaczynskog (1949. - 2010.), koji je kasnije postao poljski predsjednik.

Tijekom poslijepodneva Laschet se sastao s jednom od sudionica pokreta otpora Wandom Traczyk-Stawskom. U večernjim bi satima trebao položiti vijenac na groblju na kojemu su pokopani poginuli poljski borci.