ZLOČIN BEZ KAZNE

Obljetnica masakra nad Hrvatima u Uzdolu

14.09.2010 u 21:33

Bionic
Reading

U mjestu Uzdolu u općini Rama u Hercegovini u utorak je obilježena 17. obljetnica masakra nad 41. Hrvatom koje su likvidirali pripadnici Armije BiH, a Uzdoljani prosvjeduju što odgovorni za taj zločin ni nakon toliko godina nisu kažnjeni

Brojne obitelji žrtava, Uzdoljani raseljeni širom svijeta i izaslanstva bosanskohercegovačkih Hrvata poklonili su se žrtvama, položili vijence i zapalili svijeće pred središnjim spomen obilježjem u kojemu su uklesana imena žrtava.

Udruga 'Uzdoljani za svoje poginule' ističe kako za zločin u ovome mjestu do sada nitko nije odgovarao.

Udruga traži 'da konačno prestane manipulacija, medijsko ignoriranje, državna šutnja, pogotovo sudske vlasti'. Ističe se da je istraga o masakru na Uzdolu završena a već godinama obitelji žrtava čekaju bez odgovora zašto sud u BiH "ne procesuira naredbodavce i izvršitelje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na Uzdolu".

Pripadnici Samostalnog prozorskog bataljuna Armije BiH 14. rujna 1993. godine u hrvatskom selu Uzdolu masakrirali su 29 civila i 12 vojnika HVO, od čega troje maloljetne djece. Zapalili su više desetaka kuća i oskvrnuli župnu crkvu.