ERUPCIJA VULKANA GRIMSVOTN

Oblak prašine mogao bi prizemljiti zrakoplove u Europi

23.05.2011 u 09:50

Bionic
Reading

Golemi oblak prašine iz eruptirajućeg islandskog vulkana Grimsvotn, zbog kojeg su već obustavljeni lokalni letovi, mogla bi se do utorka proširiti na zračni prostor Ujedinjenog Kraljevstva, upozoravaju prognostičari

U nedjelju poslijepodne, nakon početka erupcije tog najaktivnijeg islandskog vulkana iz kojega je u zrak prokuljao oblak bijele prašine visok 18 kilometara, otkazani su svi letovi na glavnom aerodromu Keflavik.

Prognostičari tvrde na ova erupcija ne bi trebala imati dramatičan učinak poput onog koji je prouzročila erupcija vulkana Eyjafjallajökull u travnju prošle godine, kada su danima bili otkazani letovi u većini europskih zemalja.

Paul Mott, prognostičar iz Meteogroupa, rekao je da bi oblak prašine mogao doseći Ujedinjeno Kraljevstvo do utorka jer između Islanda i Škotske pušu sjeverozapadni vjetrovi. Prema njegovim predviđanjima, nije izgledno da će se oblak proširiti dalje prema jugu. No što ako se erupcija nastavi?

'Ukoliko vulkan nastavi eruptirati prema sadašnjim razinama, Ujedinjeno Kraljevstvo moglo bi se suočiti s rizikom vulkanske prašine do kraja tjedna', rekla je glasnovornica Meta Helen Chivers.

Situacija je ponešto drukčija od prošlogodišnje, jer se smjer vjetra neprestano mijenja. Postoji i potencijalni rizik širenja oblaka prašine na Francusku i Španjolsku, dodala je Chivers.

Ne predviđa se, međutim, da će oblak prašine prizemljiti zrakoplove u Europi, iako takva mogućnost nije isključena. Dave McGarvie, vulkanolog s Otvorenog sveučilišta, rekao je da će količina prašine vjerojatno biti manja od prošlogodišnje, a posljednje dvije erupcije Grimsvotna nisu imale nikakav utjecaj na zračni promet Ujedinjenog Kraljevstva.

'Osim toga, iskustvo koje smo stekli 2010. trebalo bi značiti da će putnici imati manje problema', zaključio je McGarvie.

Erupcija Eyjafjallajökulla na jugoistoku Islanda rezultirala je najvećim poremećajem u međunarodnom zračnom prometu od 11. rujna 2001. Letovi širom Europe bili su otkazani i po tjedan dana, što je prouzročilo velike nevolje putnicima i gubitke avioprijevoznicima.

Eurocontrol, europska mreža kontrole leta, priopćila je da posljednja erupcija trenutno nema nikakvog utjecaja na europske ili međukontinentalne letove. Takva situacija očekuje se i u iduća 24 sata, a zračni prijevoznici stalno se informiraju o razvoju događaja.