SHELL NEMA RJEŠENJE

Oblak eksplozivnog plina prijeti Škotskoj!

28.03.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Kriza zbog katastrofe na Totalovoj platformi u Sjevernom moru, s koje od jučer nekontrolirano istječe otrovni, eksplozivni plin, mogla bi potrajati dulje i imati teže posljedice od krize u Meksičkom zaljevu, koja je uslijedila nakon izlijevanja nafte s platforme Deepwater Horizon! Škotski mediji pišu da će im za zaustavljanje curenja plina trebati najmanje šest mjeseci

I dok nizozemski energetski div, kompanija Shell objavljuje planove za privremenu suspenziju iskorištavanja plina s platforme u blizini Shearwatera, čelnici sjevernomorskih sindikata traže potpunu evakuaciju platforme jer prijeti katastrofa koju se neće moći kontrolirati. Slučaj Shearwater uspoređuju s ekološkom katastrofom iz 1988. na platformi Piper Alpha, na kojoj je poginulo čak 167 radnika. Bila je to najveća svjetska katastrofa u biznisu priobalnog crpljenja nafte i plina.

Sindikati upozoravaju na opasnost koju prema obalama Škotske sa sobom nosi golemi oblak eksplozivnog plina koji prijeti ostalim platformama u Sjevernom moru. Zbog zastrašujuće opasnosti evakuirano je stanovništvo obalne Škotske.

Shell je do jutros evakuirao 52 radnika u Aberdeen, a 28 još uvijek ih se nalazi na platformi. Na obližnjem crpilištu Hans Deul, koji je prvi na udaru opasnog plinskog oblaka i na kojem je privremeno rad zaustavljen, nalazi se još uvijek 38 radnika, a 68 ih je povučeno.

Škotski mediji pišu da Shell i Total razmatraju nekoliko scenarija za zaustavljanje curenja zapaljivog, eksplozivnog plina s platforme Shearwater. Kompanija, međutim, ne odgovara na pozive da hitno evakuira sve platforme u krugu od pet milja od izvora oblaka eksplozivnog plina.

Jedino što je, zasad, sigurno jest da za ovu sigurnosno-ekološku krizu Shell i Total nemaju rješenje, a kad ga i pronađe, predviđaju da će trebati najmanje šest mjeseci da se uopće zatvori izvor curenja.