Vremenska prognoza

Oblačno s kišom i snijegom, već u petak velika promjena vremena

20.12.2018 u 07:10

Bionic
Reading

Vrijeme će u četvrtak biti umjereno i pretežno oblačno, povremeno s oborinama, a u nastavku tjedna i početkom idućega očekuje nas novi porast temperature zraka, što će već u petak itekako osjetiti meteoropati i kronični bolesnici

Na Jadranu će padati kiša, a u unutrašnjosti oborina na granici snijega i kiše koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Uglavnom na istoku zemlje mjestimice magla, osobito ujutro.

Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu umjereno i jako jugo i istočnjak, poslijepodne će na sjevernom dijelu okretati na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 9 i 14 stupnjeva Celzijevih.

Biometeorološke prilike će biti razmjerno povoljne.

Zbog jutarnje hladnoće najviše u kontinentalnim dijelovima zemlje potrebna je prikladna zaštita, na što se osobito upozoravaju srčani i plućni bolesnici.

Vremenska prognoza za Hrvatsku za 21. prosinca 2018. Izvor: DHMZ / Autor: tportal

U nastavku tjedna i početkom novoga porast temperature zraka pa će ponovno diljem Hrvatske biti iznadprosječno toplo za doba godine, ali promjenljivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

Tako će u petak biti promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja. Prijepodne oblačnije na južnom, a poslijepodne na sjevernom Jadranu mjestimice s kišom.

Na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima unutrašnjosti puhat će umjeren jugozapadnjak, a u Dalmaciji sjeverozapadnjak.

  • +35
Gužve na ovogodišnjem zagrebačkom Adventu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od -2 do 3, na Jadranu između 7 i 12, a najviša dnevna od 2 do 7, na Jadranu između 10 i 15 stupnjeva Celzijevih.

Približavanje ciklone popraćeno zatopljenjem uzrokovat će razmjerno nepovoljan utjecaj na ljude. Kod meteoropata je moguća razdražljivost i glavobolja. Zbog pojačanih tegoba kroničnim se bolesnicima uz redovitu terapiju preporučuje izbjegavanje većih napora.

  • +69
Prvi dan Adventa u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Ivan Buvinic/PIXSELL