upozorenje

Oblaci i pljuskovi, a na Jadranu i jaki udari vjetra, izbjegavajte plovidbu

08.03.2018 u 07:40

Bionic
Reading

Umjereno i pretežno oblačno mjestimice s kišom, češćom u prvom dijelu dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za četvrtak. Već ujutro sa zapada postupno razvedravanje

Poslijepodne će kiše biti još ponegdje u istočnoj Hrvatskoj, a na Jadranu je rijetko moguć poneki kratkotrajni pljusak.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, poslijepodne i prema kraju dana u okretanju na jugozapadnjak. Na Jadranu će puhati umjeren, ponegdje i jak sjeverozapadnjak, prognoza je DHMZ-a.

Najviša dnevna temperatura na kopnu od 8 do 13, a na Jadranu od 11 do 15 stupnjeva Celzija.

Biometeorološke prilike će se poboljšavati tijekom dana, što će kod mnogih meteoropata pridonijeti slabljenju tegoba od kojih su patili prethodnih dana. I tegobe od kojih pate kronični bolesnici biti će slabijeg intenziteta.

Duž cijele obale puhat će mjestimice jak sjeverozapadni vjetar. Najjači udar vjetra bit će 35-45 cv (65-85 km/h)

Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru.

Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, upozoravaju iz DHMZ-a.

  • +4
Jak vjetar praćen kišom puhat će duž cijele jadranske obale Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

U petak će biti djelomice sunčano, na kopnu tijekom jutra mjestimice s maglom. Na Jadranu će zapuhati umjereno jugo, a u unutrašnjosti jugozapadnjak koji će ponegdje na udare biti i jak.

Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 2 na kopnu te od 5 do 10 stupnjeva na Jadranu, a najviša dnevna između 10 i 15.

  • +7
Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: screenshot / tportal

Sljedećih dana temperature će još rasti za nekoliko stupnjeva, s kulminacijom u nedjelju kada će u nekim dijelovima Hrvatske ona doseći i 20 stupnjeva Celzija.

Relativno toplo zadržat će se i sljedeći tjedan, uz naoblaku i kišu većinu tjedna.