REAKCIJA MORH-A

Objavu registra istražuje i vojna policija

07.04.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Dan nakon nezakonite objave registra hrvatskih branitelja reagiralo je i Ministarstvo obrane u kojemu se i čuvao registar. Kažu da su se u istragu uključili vojna policija i Vojna sigurnosno-obavještajna agencija

'Ministarstvo obrane je zajedno s Ministarstvom branitelja obitelji i međugeneracijske solidarnosti još sinoć, 6. travnja 2010. podnijelo prema DORH-u kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja vezano uz objavu dijela podataka koji su se koristili pri izradi Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i protiv nepoznatog počinitelja koji je dostavio dijelove podataka', ističe se u priopćenju MORH-a.

Naglašavaju da je objava protivna odredbama Ustava RH i Zakona o zaštiti osobnih podataka, a budući da se radi o klasificiranim podacima, da je protivna i odredbama Zakona o tajnosti podataka.

'U izvidnim radnjama koje se provode sudjeluju i pripadnici vojne policije te Vojne sigurnosno-obavještajne agencije kako bi se utvrdilo je li do nezakonitog postupanja došlo u sustavu Ministarstva obrane.

U ovom trenutku možemo sa sigurnošću reći kako informatička sigurnost MORH-a nije niti na koji način ugrožena, a MORH nije imao, niti zabilježio, bilo kakve upade ili pokušaje hakerskih upada u informatički sustav MORH-a', tvrde u MORH-u.