MINISTAR IVIĆ

Objavljivanje registra branitelja odgovorno zbog navodnog popisa

09.01.2011 u 18:18

Bionic
Reading

Ministar obitelji, hrvatskih branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, odbacio je danas tvrdnje i optužbe da se hrvatska Vlada i resorno ministarstvo ne brinu za hrvatske branitelje, istaknuvši, uz ostalo, kako je u slučaju uhićenja vukovarskog branitelja Tihomira Purde, odmah kontaktirana njegova obitelj te ponuđena pomoć u zakonskim okvirima.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Osijeku ministar Ivić je upozorio kako je objava navodnog registra hrvatskih branitelja prošle godine na jednoj internetskoj stranici, zasigurno dovela i do jučerašnjeg objavljivanja navodnog popisa hrvatskih branitelja na internertskom portalu Pollitika.com, prema kojem ih srbijansko pravosuđe navodno tereti za ratni zločin.

Istaknuo je kako je i Vlada RH i njegovo Ministarstvo protiv objavljivanja Registra hrvatskih branitelja, ne samo zato što je to protuustavno, već i što su pretpostavljali kako je moguća zlouporaba imena branitelja, pa i uhićenja.

Ministar Ivić je ocijenio kako su upravo u HDSSB-u, zajedno sa svojim donedavnim koalicijskim partnerom SDP-om, danas najoštriji u osudi vezano za navodni popis hrvatskih branitelja koje je optužilo srpsko tužiteljstvo, a - kako je kazao - 'bili su najglasniji tražeći objavu Registra hrvatskih branitelja'.

Pri tome, rekao je Ivić, prednjače 'vojni lekar i kapetan bivše JNA Vladimir Šišljagić i 'skojevac' Burić iz HDSSB-a, a da je ta briga lažna govori i činjenica da nisu primili djecu poginulih hrvatskih branitelja na raspisani županijski natječaj za četiri vježbenička mjesta'.

'Nijedno dijete poginulog hrvatskog branitelja nije primljeno 'ali očito da bi prednost imala djeca, odnosno unuci vojnih lica bivše JNA', dodao je.

Ministar obitelji, hrvatskih branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić kazao je da je u stalnom kontaktu s premijerkom Jadrankom Kosor, napomenuvši da je informiran od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kako su ministarstva pravosuđa Hrvatske i Srbije razmijenili popise o osobama optuženim za ratni zločin, te da je Hrvatskoj dostavljen popis od 40 hrvatskih branitelja, a Hrvatska je dostavila Srbiji popis od 1500 osoba optuženih za ratni zločin.

Na novinarski upit kako komentira izjavu ministra pravosuđa Bošnjakovića da hrvatski branitelj Tihomir Purda, koji je uhićen na granici Hrvatske s BIH-om, nije na popisu od 40 hrvatskih branitelja protivi kojih srpske vlasti vode postupak, Ivić je rekao da je 'to točno'.

Dodao je kako je Purda uhićen na osnovu Interpolove tjeralice, potvrdivši da je uhićen zbog ratnog zločina.

Na tvrdnju novinara kako je popis od oko 400 hrvatskih branitelja optuženih za ratni zločin na srpskim portalima objavljen prije objave Registra hrvatskih branitelja, ministar Ivić je ponovio kako je objava Registra 'odgovorna' za teške posljedice koje pogađaju hrvatske branitelje i unose nemir među sve građane.