UNATOČ SVEMU

Maturanti iz cijele Hrvatske 'rasturili' u odnosu na prošlu generaciju, više od 100 ispita riješeno bez greške: 'To je veliki uspjeh'

13.07.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je u 12 sati privremene rezultate ispita Državne mature. Ostvaren je znatno bolji uspjeh na obveznim ispitima te smanjen broj negativnih ocjena iz hrvatskog i matematike za 40 posto u odnosu na prošlu generaciju. Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić izrazila je zadovoljstvo rezultatima i čestitala svim dionicima na uspješno provedenoj maturi

Na državnoj maturi u ljetnom roku, provedenoj bez incidenata pod epidemiološkim mjerama, sudjelovalo je oko 31.000 pristupnika koji su izašli na više od 115 tisuća ispita. Produžetak nastave zbog štrajka nastavnog osoblja, epidemija koronavirusa i online nastava, potres na zagrebačkom području i neizvjesnost oko održavanja ispita iz izbornih predmeta nisu obeshrabrili ovogodišnje maturante, poručili su danas iz NCVVO-a.

Ravnateljica Katavić izjavila je da je u odnosu na prošlu godinu manje padova gimnazijalaca, kao i nedovoljnih ocjena svih pristupnika. Od obaveznih predmeta i dalje su najpopularniji ispiti matematika na osnovnoj razini, te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, a najbolji rezultati postižu se iz stranog jezika, u prosjeku s ostvarenih između 65 i 75 posto bodova. Veliki je bio interes i za predmete iz STEM područja, a četiri pristupnika riješili su matematiku i fiziku bez greške. U izbornom dijelu ispita svakako treba izdvojiti fiziku s gotovo sedam tisuća prijava.

'Prije početka provedbe ispita ovogodišnje državne mature jasno sam naglasila da vjerujem u maturante i ovu generaciju jer su po mnogočemu posebni i drugačiji. Danas im s ponosom mogu čestitati na postignutom uspjehu, koji je u obveznom dijelu ispita znatno bolji u odnosu na prošlu godinu', istaknula je ravnateljica Katavić.

'Raduje me spoznaja da zasad imamo četiri pristupnika koji su po dva ispita riješili u potpunosti točno te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Također, moram naglasiti da pristupnici koji ostvaruju izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske, a posebno veliki interes pokazuju za odabir ispita iz takozvanog STEM područja koje obuhvaća ispite fizike, kemije, biologije i informatike', dodala je.

Informatika u konstantnom porastu

Usprkos ukupnom smanjenju broja pristupnika iz godine u godinu, jedini ispit kod kojeg se bilježi konstantan rast broja prijava je informatika. Ukoliko se spomenuti trendovi nastave, moguće je da već sljedeće školske godine u pet najtraženijih ispita ostane samo jedan društveni, i to politika i gospodarstvo.

Od ukupnog broja pristupnika, 44 posto čine gimnazijalci kojima se uspješnim polaganjem ispita obveznih predmeta osigurava završnost srednjoškolskog obrazovanja. Upravo je u tom dijelu pristupnika zabilježen velik pomak - u odnosu na proteklu godinu u kojoj je zabilježeno preko tisuću padova nekog od tri obvezna ispita, ove godine negativnu ocjenu na nekom od obveznih ispita dobilo je nešto manje od 450 gimnazijalaca, što je smanjenje od 60 posto.

Državna matura u ljetnom bloku polagala se dva bloka. U prvom ispitnom bloku, koji je održan od 8. do 24. lipnja, maturanti su polagali ispite iz hrvatskog jezika, stranog jezika, matematike te materinskih jezika nacionalnih manjina. U drugom ispitnom bloku od 25. lipnja do 3. srpnja, polagali su se izborni predmeti. Maturanti imaju rok za prigovore do 15. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja.

Osim u učionicama srednjih škola, matura se pisala u pet ispitnih centara - u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu - a ispite je polagalo i više od 6000 pristupnika koji su srednju školu završili prethodnih godina te oko 900 maturanata iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati u Hrvatskoj.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić s ponosom je 3. srpnja zaključila da je ovogodišnja matura provedena uspješno i bez ijednog incidenta. 'Uspješno smo organizirali pripremu i provedbu ispita pod posebnim epidemiološkim mjerama, omogućili pristupnicima iz BiH prelazak granice bez nužne samoizolacije, a mnoštvo izazova i dobiveno iskustvo iznjedrilo je nova logistička i sigurnosna rješenja koje ćemo sljedeće godine uvesti kao dio redovne procedure', izjavila je ravnateljica NCVVO-a.

Tijekom četiri tjedna provedbe državne mature, zabilježena su tri slučaja u kojima je utvrđena prisutnost koronavirusa kod maturanata, dok je 19 pristupnika i 20 nastavnika tijekom provedbe ispita završilo u samoizolaciji. Zaraženi učenici, kao i oni u samoizolaciji, maturu će polagati u jesenskom roku. Tada će maturu polagati i sedam pristupnika kojima su ispiti poništeni zbog 'postupanja koje nije u skladu s pravilima državne mature'.

Uoči objave rezultata, portal Srednja.hr otkrio je da su kod 18-ero učenika jedne zagrebačke gimnazije, kojima je zbog 'visokog stupnja podudarnosti' ranije poništen esej iz hrvatskog jezika, utvrđeno da im se i odgovori iz matematike podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90 posto. Za ukupno 27 učenika ispit iz matematike je poništen, a 24 njih danas ga je trebalo pisati ponovno. Njih šestero dolazi iz Gimnazije Gospić, a ostali su iz jedne zagrebačke gimnazije, no NCVVO odbija reći iz koje.

To je pomalo neobično, piše Srednja.hr, budući da u drugom slučaju, onom Gimnazije Gospić, nisu imali problem s javnom potvrdom imena škole. Osim toga, roditelji učenika iz Gospića najavili su da se njihova djeca danas neće pojaviti na ponavljanju ispita iz matematike, dok NCVVO ne priloži dokaz da su uistinu varali, izvijestio je RTL.hr.

Pristupnici se mogu žaliti na privremene rezultate do 15. srpnja, a objava konačnih rezultata ovogodišnje mature bit će 20. srpnja, nakon obrade pristiglih prigovora. Podjela svjedodžbi održat će se 22. srpnja.