POVJERLJIVI DOKUMENT

Objavljen dokaz da je Bush ignorirao mučenja zatvorenika

05.04.2012 u 07:17

Bionic
Reading

Jučer objavljeni memorandum na pet stranica iz 2006. godine novi je materijalni dokaz da je bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha mlađeg njegov službenik upozoravao na ustavom zabranjena mučenja koja je CIA provodila ispitujući strane državljane

Neprofitna udruga National Security Archive, osnovana za poticanje transparentnosti američke vlade, jučer je ishodila da u Washingtonu bude objavljen taj strogo povjerljivi interni dokument iz državnog vrha.

Bush je krajem 2005. godine potpisao amandman na zakon koji je pripremio njegov republikanski kolega John McCain, a koji zabranjuje 'nehumani' tretman zatvorenika prilikom ispitivanja – uključujući i zatvorenike zloglasnog logora Guantanamo te drugih zatvora izvan SAD-a u kojima se nalaze strani državljani osumnjičeni za terorizam i rat protiv SAD-a.

No samo nekoliko mjeseci kasnije Philip Zelikow, tadašnji savjetnik državne tajnice Condoleezze Rice, izvijestio je Busha o mjerama prisile koje se provode tvrdeći da je McCainov amandman omogućio obavještajnoj službi CIA-i zaobilaženje svrhe zakona i uvođenje ispitivačkih metoda koje uključuju neke oblike žestokog fizičkog mučenja poput tzv. waterboardinga - polijevanja imobilizirane osobe vodom dok je preko njenog lica stavljena krpa, što joj stvara osjećaj utapanja i može dovesti do ekstremne boli, teških fizičkih i psihičkih oštećenja te smrti. Korištene su i metode poput udaranja tijelom zatvorenika o zid, zatvaranja u prostore u kojima se osoba ne može pomaknuti itd. Novi američki predsjednik Barack Obama ukinuo je metodu waterboardinga, ali ne i logor Guantanamo.

Javnosti su i ranije bile poznate Zelikowljeve žestoke interne kritike načina na koji su se vodili američki ratovi u periodu od 2005. do 2006. godine, primjerice u Iraku. O njima je pisao i glasoviti novinar Washington Posta Bob Woodward u svojoj knjizi 'State of Denial'. Zelikow je tvrdio da obavještajna služba CIA primjenjuje torturu koja je protuustavna i koju ne bi odobrio nijedan sud u SAD-u. Kasnije je svjedočio da njegovi nadređeni ne samo da su ignorirali njegove memorandume, nego su ih nastojali uništiti kako ne bi dospjeli u javnost.