detalji, napokon

Objavljen detaljan kalendar ispita: Matura ide u dva bloka, starta se s hrvatskim 8. lipnja

08.05.2020 u 12:26

Bionic
Reading

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavilo je detaljan kalendar održavanja ispita iz obaveznih i izbornih predmeta na maturi u ljetnom roku, koji će se održavati od 8. lipnja do zaključno 3. srpnja

Prva objava rezultata mature bit će 15. srpnja, rok za prigovore je do 17. srpnja, 20. srpnja bit će konačna objava rezultata, a 22. srpnja, bit će podjela svjedodžbi, stoji u kalendaru što ga je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Prvo se polaže ispit iz hrvatskog jezika: ispit iz A razine pisat će se 8. lipnja u 9 sati ujutro, a iz B razine 9. lipnja u 9 sati. Trajanje ispita je 100 minuta.

U srijedu 10. lipnja pisat će se esej, također u 9 sati, i to oni maturanti koji su se odlučili za A razinu, a 12. lipnja oni B razine. Trajanje ispita je 160 minuta.

Dokument: "Kalendar polaganja državne mature 2020."

Na ispitima neće biti gradiva koje je obrađivano u drugom polugodištu četvrtog razreda.

Matematika je kao drugi obavezni predmet na redu krajem lipnja: učenici će A razinu pisati 23. lipnja u 9 sati, a 24. lipnja piše se ispit iz matematike niže, B razine.

Treći obavezni predmet - prvi strani jezik - polaže se u razdoblju od 17. do 19. lipnja.

fizika najpoželjnija

Katavić: Sve spremno, ipak idu izborni predmeti

Državna matura ide u standardnom obliku, objasnila je za Večernji list ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić ogovarajući na pitanja o maturi. Matura će se pisati u dva bloka, ali je zadržala svoj sastavni dio, fizika je opet među najpoželjnjijim izbornim predmetima, a iza nje idu biologija, kemija, psihologija, likovna umjetnost, povijest. To su uglavnom najtraženiji ispiti, a tražena je i politika i gospodarstvo, ustvrdila je Katavić istknuvši da je logistički sve spremno za polaganje mature. 

 

 

Većina maturanata, njih više od 90 posto, polagat će engleski jezik. A razina polagat će se 18. lipnja u 9 sati, a B razina 19. lipnja. Onima koji je prvi jezik njemački pisat će i A i B razinu 17. lipnja u 9 sati, a španjolski isti taj dan u 14 sati. U 14 sati 18. lipnja pisat će se francuski, a 19. lipnja u 14 sati talijanski.

Izborni predmeti pisat će se od 25. lipnja do 3. srpnja.