CLINTON KINEZIMA:

Objasnite pritisak na Google!

14.01.2010 u 07:58

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u srijedu su pozvale Peking da objasni pritisak na internetski div Google, zbog kojeg su njegovi čelnici najavili mogućnost prekida poslovanja u Kini, izvijestili su američki mediji

Google je objavio da više nije spreman na autocenzuru u Kini te da je izložen cyber napadima za koje vjeruje da im je cilj prikupljanje informacija o kineskim disidentima i aktivistima za ljudska prava.

Kineske vlasti su oprezno reagirale na priopćenje iz Googlea, izjavom jednog dužnosnika koji je rekao da 'traže dodatne informacije'.

Neimenovani dužnosnik ureda za tisak kineskog Državnog vijeća kazao je: 'Još je teško reći hoće li Google napustiti Kinu ili neće. Nitko ne zna.'

Državna tajnica Clinton ocijenila je da su Googleovi navodi razlog za ozbiljnu zabrinut.

'Google nas je izvijestio o tim napadima, koji izazivaju vrlo ozbiljnu zabrinutost i pitanja', kazala je Clinton u priopćenju State Departmenta.

'Očekujemo da ćemo od kineske vlade dobiti objašnjenja. Mogućnost da se s povjerenjem radi na internetu je od kritične važnosti u modernom društvu i gospodarstvu', naglasila je.

U intervjuu CNBC-u potpredsjednik Googlea David Drummond kazao je kako nema dokaza da iza cyber napada stoji kineska država.

'Mi ne kažemo da su napadi sponzorirani od države ili izvedeni uz pristanak države. Ono što znamo jest da je to vrlo organizirano, da dolazi iz Kine i da su cilj politički disidenti i ljudi zainteresirani za ljudska prava u Kini', rekao je.

News portali u Kini navodno su dobili upute da ne posvećuju veliku pozornost toj priči, a napisi u nekoliko listova, uključujući i engleski servis agencije Xinhua, izvijestili su o Googleovoj odluci, uz reference na cenzuru, ali ne i hakiranje.