prije odlaska u bolnicu

Obiteljski liječnici bez jasnih uputa, traže od HZJZ-a: Koje pacijente treba slati na testiranje za SARS-Cov 2?

20.05.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Obiteljski liječnici upozoravaju pacijente kako unatoč višekratnim upitima do danas nisu dobili odgovor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koje pacijente slati na testiranje na SARS-CoV 2, a prije prijema u bolnicu na liječenje, operativne zahvate, dijagnostičku obradu

Bolnice od pacijenata koji u bolnice odlaze na liječenje, dijagnostičke pretrage, operativne zahvate usmeno traže da donesu nalaz brisa na SARS – CoV 2 virus, ali ne postoje jasne i precizne uputu koje su to dijagnostičke pretrage ili specijalistički pregledi prije kojih treba obaviti testiranje, navodi se u priopćenju Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Ističu i kako je isti problem i s uputnicama za pacijente koji odlaze u domove za starije i nemoćne ili se premještaju iz jednog objekta u drugi, te s uputnicama za pacijente koji idu na rehabilitaciju u toplice.

'Liječnici obiteljske medicine ne mogu uputnicu dati svima koji je zatraže jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) smatra da to nije opravdano, te liječnicima obiteljske medicine ne odobravaju propisivanje uputnica za navedeno testiranje. Time se liječnici obiteljske medicine svakodnevno dovode u neugodne situacije potencijalnog sukoba s pacijentima jer nemaju na temelju čega udovoljiti zahtjevima pacijenata, a ni pod koju cijenu ne žele biti „krivci“ za odgode operativnih i/ili dijagnostičkih zahvata na koje su pacijenti dugo čekali.', navode između ostaloga u svojem apelu iz KoHOM-a.

Obiteljski liječnici kako je HZJZ u svojem dopisu kojegab je uputio bolničkim zdravstvenim ustanovama krajem travnja sukladno uputama za testiranje na COVID-19 istaknuo prioritetne skupine za testiranje, a po njoj su to hospitalizirani bolesnici s teškom respiratornom infekcijom, kao i svi drugi pacijenti s akutnim respiratornim infektima, posebice osobe starije od 65 godina s kroničnim bolestima, kao i 'bolesnici koji su naručeni na elektivne zahvate i postupke kojima se generira aerosol'.

Nadalje, tu stoji da na testiranje, prije upućivanja u bolnicu, pacijenta može uputiti i izabrani liječnik primarno zdravstvene zaštite. U praksi se liječnici obiteljske medicine susreću sa zahtjevima da se test donese prije prijema u psihijatrijsku ustanovu, prije pregleda ultrazvuka abdomena ili srca, kolonoskopije, ali i prije rehabilitacije u toplicama, operacije kuka, ergometrije itd.

Napominju kako su detaljne važne er se HZZO u svojim dopisima upućenim liječnicima obiteljske medicine poziva na upute HZJZ-a i na temelju njih će donijeti odluku o plaćanju te usluge, odnosno o potencijalnom kažnjavanju liječnika obiteljske medicine radi neutemeljenog propisivanja uputnica za testiranje.

'Hrvatski obiteljski liječnici, stoga, traže hitno nove precizne upute za postupanje u vezi testiranja na COVID-19 prije prijema na bolničko liječenje ili pregled. Ne želimo biti u situaciji da našim pacijentima nešto uskraćujemo i time ih dovodimo u situaciju da kasne s liječenjem ili postavljanjem dijagnoze, ali ne želimo ni financijsku kaznu HZZO-a zato što smo u najboljoj namjeri i želji za što kvalitetnijom skrbi za naše pacijente izdali uputnice za testiranje.', pišu iz KoHOM-a tražeći od HZJZ-a i Ministarstva zdravstva da hitno donesu jasne upute o daljnjim potrebama za testiranje pacijenata prije odlaska na preglede, hospitalizacije i operacije u bolnicama.

'Tražimo upute koje će biti u skladu sa epidemiološkom situacijom, vodeći brigu o zdravlju pacijenata i zdravstvenog osoblja, ali i o smanjivanju nepotrebnih pretraga iz zdravstvenih i ekonomskih razloga, te olakšavanju pristupanja pacijenata zdravstvenom sustavu.', poručuju na kraju iz KoHOM-a.