POČINJE ISTRAGA

Obitelji žrtava terora u Londonu traže istinu

11.10.2010 u 13:09

Bionic
Reading

U Londonu danas počinje istraga, na zahtjev rodbine poginulih i nestalih u terorističkom napadu počinjenom u tom gradu 7. srpnja 2005, o tome jesu li tajne službe znale više nego što je objelodanjeno u dvama izvještajima, odnosno zataškavaju li istinu o svemu što su znale prije atentata

Neki članovi obitelji stradalih, kao što je Graham Foukes, čiji sin David (22) poginuo na stranici metroa Edgware Road, optužuju tajnu službu MI5 da zataškava istinu o tome što se sve znalo prija atentata na kojima je poginulo 52 osoba,

a ranjeno 700, te što se sve zna o samom danu napada.

Sutkinja Heather Hallet, koja će voditi istragu čiji je kraj previđen za ožujak 2011, ima zadatak saslušati svjedoke koji su preživjeli atentat, sve sudionike akcije spašavanja tamo gdje su pukle bombe: stanice metroa Algate, Edgware Road i Russell Square te Tavistock Square gdje je u zrak dignut autobus na kat, a saslušat će i članove službe sigurnosti. Sve će njih moći izravno ispitivati rodbina stradalih. Pregledat će se sve snimke napada, posebno pročišćene od kadrova gdje se vide stradali.

Godine 2007. saznalo se da je tajna služba MI5 pratila šefa terorističke ćelije koja je napala London, Mohammada Sidiquea Khana, te još jednog bombaša samoubojicu. MI5 je to priznao, ali se brani da je to praćenje bilo u kontekstu djelovanja jedne druge terorističke grupacije.

Obitelji stradalih imaju cilj dokazati odgovornost MI5 i policije koja je mogla, ali nije spriječila napade i koja je, kako se sumnja, zataškala istinu o svemu.