JOSIPOVIĆ O SRPSKIM ŽRTVAMA

'Obitelji žrtava Paulinog Dvora zaslužuju ispriku'

04.11.2010 u 17:46

Bionic
Reading

Predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, na kraju posjeta istoku Hrvatske došli su u Paulin Dvor, slavonsko selo u kojem su, iz osvete zbog ubojstva suborca Ilije Ravnjaka, pripadnici 130. brigade HV-a 11. prosinca 1991. ubili 19 civila: 18 Srba i jednog Mađara. Za taj je zločin Nikola Ivanković dobio 15 godina zatvora

'Zločin nema opravdanje. Osveta zločinom nije opravdana. Zločin zaslužuje osudu, žrtve pijetet, a oni koji su ostali iza žrtava zaslužuju ispriku. Ovaj zločin je kažnjen i svaki će naći odgovor pravne države. Država, ma kako povijest bila teška, ne smije sudjelovati u zataškavanju zločina. Hrvatska je zemlja ljudskih prava i zrele demokracije', poručio je nakon odavanja počasti žrtvama Paulinog Dvora predsjednik Josipović.

Boris Tadić je rekao da se 'danas u Paulinom Dvoru poklanja i svim srpskim žrtvama u Hrvatskoj', podsjećajući kako je na Ovčari odao poštovanje žrtvama pripadnicima hrvatskog naroda. 'Poklanjam se svim žrtvama koje su nevine stradale, vjerujući da činim dobro za djecu koja dolaze. Danas to činim u Hrvatskoj, a jučer u BiH. Politika da se čineći zlo jednom narodu otvara perspektiva vlastitog, pogrešna je i opasna', zaključio je Tadić.