REZANJE TROŠKOVA

Obitelji Gotovina put u Haag sufinacira Vlada

11.10.2012 u 09:16

Bionic
Reading

Uvođenje reda u državne financije obuhvatilo je i troškove koje Vlada podmiruje osobama kojima se sudi ili su osuđene pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Članovima obitelji generala Ante Gotovine i Mladena Markača, Vlada RH financirat će dio troškova posjete jednom u mjesecu

Prema odluci koja će danas biti razmotrena na sjednici Vlade iz proračuna bi se podmirivali samo troškovi puta i smještaja za najviše tri člana uže obitelji osoba kojima se još sudi na Haškome sudu.

Članovi obitelji onih pripadnika Oružanih snaga koji su već pravomoćno osuđeni više neće imati pravo na podmirenje troškova za posjet u zatvor. No, prema prijedlogu nove odluke, iz humanitarnih razloga i njima se može odobriti financiranje puta i smještaja, a ministar pravosuđa u slučaju potrebe može odobriti financiranje i drugih troškova.

Ovom se odlukom ukida ona iz 2004. u koju javnost nije imala uvid, a prema kojoj se haaškim pritvorenicima i osuđenicima mjesečno na pritvorski ili zatvorski račun uplaćivao džeparac od 500 eura, a uz to su im se mogli platiti i dodatni troškovi koji bi im iz nekog razloga mogli nastati tijekom boravka u pritvoru ili zatvoru.

Članovima uže obitelji onih kojima se još sudi (maksimalno za njih troje) jednom mjesečno se plaćao put i smještaj u Haagu, a osuđenima za koji drugi europski grad u koji su premješteni na izdržavanje kazne za ratni zločin, piše Večernji list