280.000 DOLARA PO GLAVI

Obitelji četvero pomoraca sretne kao mala djeca

29.06.2009 u 12:50

Bionic
Reading

Četvorica Hrvata, Darko Mastelić (44) iz Brnaza, Joško Marinović (30) iz Kaštel Kambelovca, Goran Iđić (48) iz Splita i Tonči Tabain (31) iz Vele Luke, koji su članovi posade belgijskog broda 'Pompei', oslobođeni su jučer nakon 72 dana provedena u zatočeništvu somalskih pirata

Oslobođen je i brod, kao i ostatak posade, koju su činili još dvojica Belgijanaca, trojica Filipinaca i jedan Danac. Otkupnina je u jednoj vreći bila bačena padobranom u subotu popodne pored otetog broda koji je bio usidren blizu luke Hobyo. No, zbog lošeg vremena otmičari su brod mogli napustiti tek u nedjelju ujutro u 5.43.

Sretni kao mala djeca

'Sretni smo svi kao mala djeca. Još uvijek ne znamokada će Joško doći doma, no nadamo se da će to biti uskoro. Nismo sečuli više od dva mjeseca i taj osjećaj nemoći je nevjerojatno grub,kada ne možeš ništa učiniti, već samo iščekivati informacije', utelefonskom razgovoru rekla je supruga Joška Marinovića.

Brod 'Pompei' otet je 18. travnja ove godine 370 milja od somalske obale prilikom plovidbe iz Saudijske Arabije.

Brod i posada oslobođeni su nakon iscrpljujućih pregovora, koji su trajali više od dva mjeseca, a kako neslužbeno doznajemo, vlasnik broda, grupacija 'Jan De Nul' otmičarima je za oslobađanje platila 2,8 milijuna američkih dolara.

'Brod 'Pompei' sa svojom posadom, uz pratnju NATO-ovih brodova, plovi prema obali Omana, gdje će se sadašnja posada iskrcati, te ukrcati nova. Nakon toga, poslije rješavanja sve potrebne papirologije, hrvatski pomorci doći će u domovinu.

Inače, vijest o oslobađanju naših državljana prvi je od belgijskog Ministarstva vanjskih poslova dobio hrvatski veleposlanik u Belgiji Boris Grgić, koji je izvijestio Ministarstvo vanjskih poslova', rekao je Mario Dragun, glasnogovornik MVPEI-ja.

'Kuhamo mu sve što voli'

'Nisam ga čula 72 dana. Eto, javio se u nedjelju ujutro čim su ihoslobodili. Nadam se da je dobro, da nije puno smršavio. Ma nema veze ida je smršavio, kuhat će se sada sve ono što on voli jesti', rekla je sretnim glasom supruga Darka Mastelića izBrnaza kod Sinja.

Hrvate je na brod 'Pompei' ukrcala najpoznatija hrvatska pomorska agencija Globtik express Agency, vlasnika Lahora Magazinovića iz Splita.

'Dobio sam vijest o oslobađanju broda i posade, no nikakve pojedinosti ne znam. Vlasnik broda je izričito zabranio da se bilo kakvi detalji iznose u javnost', rekao je Magazinović.

Osmijeh na licima i zadovoljstvo ovim sretnim završetkom ponovno se vratilo članovima obitelji otetih Hrvata, koji su iz daleke Somalije cijelo vrijeme čekali bilo kakvu vijest o najmilijima.

U obitelji Inđić bili su nešto rezerviraniji i nisu htjeli ništa reći za novine, već su zahvalili na lijepim željama i pozivu.