mučan slučaj

Obitelj Kristiana Vukasovića tuži državu, Ministarstvo pravosuđa bez komentara

28.09.2019 u 20:21

Bionic
Reading

Kristian Vukasović (18) umro je zatajenja srca kao posljedice tzv. zloćudne aritmije. Pokazao je to nalaz obdukcije. No, najsporniji dio nalaza za Kristianovu obitelj i odvjetnika su krvni podljevi nađeni na njegovom tijelu. Zato kreću u najavljenu tužbu protiv države.

Krvni podljevi na Kristianovom trbuhu, natkoljenicama i potkoljenicama, koje je pokazala obdukcija, nisu uzrok smrti, ali su razlog zbog kojeg obitelj 18 godišnjaka traži odgovornost države za smrt svoga sina koji je preminuo prije mjesec dana od najvjerojatnije - zatajenja srca.

"Roditeljima pokojnog Kristiana je najvažnije da se poduzmu neki koraci u sustavu i da se nikada, ama baš nikada više ne ponovi situacija koja je nažalost rezultirala iznimno teškim posljedicama za iste", kaže odvjetnik obitelji preminulog Kristiana Vukasovića Vinko Ljubičić.

U ministarstvu pravosuđa nemaju komentara jer još čekaju službeni nalaz obdukcije, kao i rezultate istrage. Podsjetimo, Kristian je bio u istražnom zatvoru 4 mjeseca zbog podmetanja požara i čak tri puta hospitaliziran. Umro je u splitskoj bolnici u koju je - u komatoznom stanju - stigao iz zatvora na BIlicama. O Kristianovom teškom psihičkom stanju ali i maltretiranju posvjedočio je za RTL njegov cimer iz ćelije.

"Nije im se sviđala ta nesposobnost toga dječaka i onda bi ga oni na neki način izolirali i maltretirali", rekao je za RTL zatvorski sustanar Kristiana Vukasovića, 29. kolovoza.

Što se događalo uoči smrti mladića, te zašto je kao mlađi punoljetnik uopće bio u istražnom zatvoru, neka su od otvorenih pitanja.

''Ovdje je Republika Hrvatska prvenstveno odgovorna za rad svojih tijela. U tom pravcu, nama je interes da se hladne glave pristupi svemu. Mi ćemo dati prijedlog za mirno riješenje", poručuje odvjetnik Ljubičić.

Ako se u roku od tri mjeseca ne nagode s državom, zakon nalaže da se ide u spor. Te su nagodbe rijetke, kaže iskusna odvjetnica Višnja Drenški Lasan. Ali tužbe zbog loših zatvorskih uvjeta - nisu.