sanacija u tijeku

Obišli smo zagrebačku Medvednicu, pogledajte koliku je štetu nanijela oluja Rea

23.05.2019 u 16:55

Bionic
Reading

Zelenilo, svjež zrak i sunce, koje se konačno probilo kroz kišne oblake, prava su šumska idila koju trenutno narušavaju pomalo apokaliptični prizori porušenih stabala iščupanih iz zemlje. Šteta se broji u desecima tisuća metara kubičnih, a točan broj još je uvijek teško prognozirati, objašnjava nam voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb Damir Miškulin dok obilazimo teren na Medvednici

Oluja Rea, kako je nazvano nevrijeme koje je u ponedjeljak 13. svibnja pogodilo cijelu Hrvatsku, prouzročila je ogromnu štetu na Medvednici, a slična situacija je i u park-šumama Zagreba, odnosno Maksimiru, Jelenovcu, Kraljevcu i Grmoščici, u kojima je sveukupno stradalo 1400 stabala.

No čini se kako to previše ne smeta izletnicima i planinarima koje smo susreli usput, kao ni upozorenje zbog potencijalnih opasnosti, zbog čega šumari negoduju.

Većina tih stabala je, pogotovo u park-šumama, kako navodi voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb Damir Miškulin, prezrela i trebala je biti uklonjena prije tridesetak godina, 'ali to je osjetljivo područje, pa se odgađalo'.

Osim porušenih stabala u unutrašnjosti šume, 500 stabala zakrčilo je glavnu Sljemensku cestu, očišćenu u roku od 48 sati, objašnjava Miškulin i pritom dodaje kako nisu točni navodi da je cesta zatvorena zbog sanacije, već zbog izgradnje žičare.

  • +13
Obilazak Medvednice nakon oluje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatske šume

'Cesta je sada opet prohodna, ali zbog radova na žičari zatvorena je za promet od 9 do 16 sati. To ne ovisi o nama. Ona je za nas otvorena.'

U sanaciji sudjeluje više od 100 ljudi, a neke od njih imali smo priliku vidjeti na djelu dok smo prolazili šumom. Pomoću dizalica miču se panjevi teški po četiri, pet tona, a stabla koja se nalaze na nepristupačnim mjestima prvo se režu kako bi se mogla odvesti, pa bi sanacija prema riječima voditelja Uprave šuma trebala završiti do studenog na Medvednici, a u park-šumama do kraja ljeta.

'Ovo je vrlo osjetljivo područje, pa se ne može ići bržim tempom. Najveći je problem pristupa jer nema ravnih i glatkih cesta', govori te dodaje kako su troškovi veliki, ali je još uvijek rano reći koliki će biti, već treba pričekati da završi sanacija.

'Prvo se čiste stabla koja se nalaze uz prometnice te se rade mjerenja. Onda ide sanacija planinarskih staza, od kojih je Bikčevićeva otvorena prošli tjedan, a Omladinska i Leustekova tek slijede, pa se nakon toga očekuje čišćenje većeg dijela', objašnjava slijed sanacije upravitelj Šumarije Zagreb Ivica Dugački.

Ipak, nije sve tako crno jer ono što bi laici nazvali šikarom, a tako izgleda na prvi pogled, za šumare je budućnost šume. Mladi izdanci stari pet godina za tridesetak godina izrast će u ogromna stabla bukve, što dokazuje da se šuma može relativno brzo oporaviti jer ovo nije prva takva oluja koja je pogodila ovo područje.

Naime, oluja Teodor prije šest godina također je prouzročila ogromnu štetu, oko 60.000 metara kubičnih, dok su procjene za ovu oluju, kako kaže Miškulin, 50 posto od tog iznosa. No napominje da su to zasad samo paušalne brojke, a pravo stanje bit će vidljivo nakon sanacije. Sadnja novih sadnica, kako doznajemo, kreće u proljeće, i to uglavnom bukve.