zbrajaju se posljedice

[FOTO] Olujno nevrijeme protutnjalo istokom Hrvatske; obilne kiše 'potopile' požeški kraj; vatrogasci pomagali i u okolici Belišća

10.06.2022 u 09:46

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme s kišom u četvrtak navečer zahvatilo je istok Hrvatske, a pri tome su najviše stradali dijelovi Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije

Olujno nevrijeme s kišom zahvatilo je u četvrtak poslijepodne više gradova i naselja na području Požeško-slavonske županije, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Najviše kiše palo je u Pleternici, Kutjevu i Bektežu, zbog čega je došlo do odrona kamenja na lokalne ceste, a poplavljeni su i putni jarci.

Požeški Centar 112 zaprimio je više dojava građana zbog poplavljenih stambenih objekata, a vode je bilo i na prometnicama. Dobrovoljna vatrogasna društva upućena su na intervenciju ispumpavanja vode iz podruma obiteljskih kuća i sanaciju šteta. Zbog velikih količina vode na kolnicima promet se odvijao otežano i uz povremene zastoje zbog zatvaranja pojedinih dionica u dijelu između Bekteža i Ferovaca te od ulaza u Kulu do sredine sela, ceste Kaptol – Velika i kroz naselje Alilovci. Nadležne službe tijekom jutra saniraju teren.

U Brodskom Stupniku u četvrtak oko 15.30 poplavljeni su odvodni kanali uz cestu između Starog Slatinika i Brodskog Stupnika. Voda se prelijevala preko ceste i promet se odvijao usporeno. Intervencijom nadležnih službi očišćeni su kanali i pristupni mostovi radi bolje propusnosti oborina.

Posljedice olujnog nevremena na području više županija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ravnateljstvo civilne zaštite

Zbog obilne kiše u mjestu Kešinci, na području Osječko-baranjske županije, navodi se dalje u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite, u četvrtak oko 20 sati vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva imali su intervenciju ispumpavanja vode iz podruma obiteljske kuće te su radi bolje propusnosti čistili oborinske kanale duž Ulice Matije Gupca. Obilna kiša zahvatila je sinoć i Belišće. Tamošnji su vatrogasci oko ponoći ispumpavali vodu iz podruma u naseljima Kitišanci i Bistricni.

Zvonio je i telefon zagrebačkog Županijskog centra 112 jer je zbog jakog vjetra došlo do rušenja stabala na području Zagreba.

Obilna kiša u četvrtak navečer doslovno je potopila dio požeškog kraja. Poplavljene su kuće, a na teren su izišli vatrogasci.

Kako su javili čitatelji portalu požeški.hr, u Bektežu je poplavljeno 10-ak kuća, a mjesto Kula prošlo je puno gore. Ondje 'pliva' između 20 i 30 kuća.

Na teren je izišlo 50 vatrogasaca iz Kutjeva, Bekteža, Vetova, Grabarja i Čaglina te su čekali da kiša prestane padati kako bi mogli ispumpati vodu iz poplavljenih kuća.

U Kutjevu je obilna kiša nanijela i velike količine zemlje i kamenja na prometnicu.