NEVRIJEME U OSIJEKU

Obilne kiše poplavile škole, podrume i BIOS

22.05.2012 u 18:26

Bionic
Reading

U Osijeku je u utorak prijepodne u dva velika pljuska palo 27 litara kiše po metru četvornom, a od ponedjeljka navečer, kad je počela kiša, palo je 42 litre, koliko iznosi prosjek padalina za cijeli mjesec', kazao je meteorolog Željko Lazanin

Zbog obilne kiše u dvije osječke škole podzemne vode su prodrle u podrume i na kratko vrijeme uzrokovale prekid nastave. Tako su, na zamolbu profesora, u 1. gimnaziji učenici dragovoljno plastičnim kantama pokušavali izbaciti vodu iz podruma. Dok su u Ugostiteljskoj školi intervenirali vatrogasci, pišu 24 sata.

'U toj školi, izgleda, moramo intervenirati svaki put kad je malo veća kiša' , kazao je Boris Banjan, zapovjednik osječkih vatrogasaca koji posebno ističe intervenciju koju su morali imati u zgradi Poduzetničkog inkubatora BIOS.

Tamo je, naime, popustio krov pod obilnom kišom i cijela zgrada je poplavljena. Ta zgrada vrijedna 1,4 milijuna eura, završena je prije tri godine i u njoj se nalaze brojne tvrtke malih poduzetnika koji tek počinju svoje poslovne priče.

'To su velike količine vode u malo vremena i zato se događa da kanalizacijski sustav jednostavno ne može sve 'progutati' i vraća vodu natrag', zaključio je Lazanin.