JESENJI KRAJ TJEDNA

Obilne kiše, bura, 15-ak stupnjeva manje, a možda i prvi snijeg

11.09.2012 u 10:38

Bionic
Reading

Nakon niza sunčanih dana u cijelu Hrvatsku stiže jača promjena vremena s temperaturama koje će ponegdje biti i do 15 stupnjeva niže. U četvrtak će biti dosta kišovito, zapuhat će olujna bura, a u najvišem gorju mogao bi pasti i prvi snijeg ove sezone, najavljuju prognostičari

Čini se da bi u kopnenom području trebalo ostati suho i toplo i u srijedu, barem veći dio dana. Više oblaka očekuje se poslijepodne jer će nam se približavati frontalni poremećaj. U Gorskom kotaru već sredinom dana može biti slabe kiše. Prema večeri ona će se širiti i na sjeverozapadne krajeve i Liku, a osobito u noći na četvrtak kad je u tim predjelima mjestimice moguća i obilna kiša. Bit će i dalje toplo i pomalo sparno uz umjeren jugozapadni vjetar. Zbog pada tlaka i južine pokvarit će se bioprognoza pa će vrijeme lošije utjecati na zdravlje i raspoloženje. Kasno navečer zapuhat će jak sjeverac uz nagli pad temperatura zraka.

Na sjevernom Jadranu u srijedu će već od jutra biti oblačnije, ponegdje s kišom. U Dalmaciji će veći dio dana ipak biti djelomično sunčano i toplo uz slab do umjeren jugozapadni vjetar. Krajem dana na otvorenom moru zapuhat će umjereno i jako jugo. Temperatura će se kretati od 23°C na sjevernom dijelu do 32°C ponegdje na jugu.

Na kontinentu će najviše kiše biti u noći na četvrtak. Do jutra bi se oborine trebale proširiti i na Slavoniju. Četvrtak će posvuda biti oblačan i osjetno hladniji. Kiša će tijekom dana postupno oslabjeti i prestati. Uz pojačan vjetar sjevernih smjerova temperatura zraka će cijeli dan biti između 10 i 15°C, u gorju i niža. Na najvišim planinskim vrhovima može pasti i malo snijega, no to za rujan i nije toliko neobična pojava.

U noći na četvrtak jaka hladna fronta prodirat će prema jugu i zahvatiti Dalmaciju, najprije sjevernu. Bit će jake kiše i lokalnih nevera, mjestimice s većom količinom oborina u kratko vrijeme. Na krajnji jug promjena vremena stići će tek tijekom četvrtka ujutro ili prijepodne. S napredovanjem fronte prema jugu zapuhat će jaka i olujna bura, već u noći na sjevernom Jadranu, a tijekom četvrtka i u većem dijelu Dalmacije osim na krajnjem jugu. Temperatura će se kretati između 15 i 24 stupnjeva.

U petak se u kopnenim područjima očekuje dosta oblaka i sjevernog vjetra. Mjestimice može biti kiše, ali u znatno manjim količinama nego u četvrtak. Temperatura zraka ostat će u rasponu od 11 do 17 celzijevaca.

U petak će na Jadranu biti nestabilno i hladnije, povremeno uz više oblaka. Mjestimice može biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. Na sjevernom i srednjem dijelu puhat će umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Temperatura većinom od 19 do 25°C.

Dani vikenda kopnu donose svježe i promjenjivo vrijeme. Uz više oblaka očekuju se sunčana razdoblja, ali ponegdje je moguća i slaba kiša. Jutra će biti hladna s temperaturom između 5 i 10°C, uz vedru noć i nižom. Najviša dnevna bit će oko 20°C, u gorju i niža.

U danima vikenda na Jadranu će biti djelomično sunčano i malo toplije. Uz promjenjivu naoblaku može biti kiše ili pljuskova, osobito u Dalmaciji, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.