u sarajevu

Obilježena obljetnica masakra na Markalama iz 1994.

05.02.2020 u 12:19

Bionic
Reading

U Sarajevu je u srijedu obilježena obljetnica masakra na tržnici Markale od 5. veljače 1994., kada je u topničkom napadu vojske bosanskih Srba na grad pod opsadom ubijeno 68 osoba, a više od 140 ih je ozlijeđeno

Vijence i cvijeće na spomen-obilježje žrtvama položili su predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić te predstavnici drugih tijela državne, entitetske i gradskih vlasti.

"Ovaj dan simbol je stradanja svih građana Sarajeva", kazao je na komemoraciji predsjednik skupštine Sarajevske županije Mirza Čelik.

Komemoraciju je ipak obilježio incident kojega je izazvao jedan sudionik nezadovoljan time što se, po njegovu sudu, ne govori dovoljno jasno da je riječ o ubijenim ljudima.

"Moramo znati tko nas je pobio. Tko je pobio ove ljude?", dovikivao je iz publike muškarac koji se predstavo kao Jasmin Šarić. Inzistirao je kako bi se opsadu Sarajeva moralo kvalificirati kao zločin genocida, kao i jasno kazati da su za to odgovorni četnici.

Od 2007. godine 5. veljače obilježava se kao dan sjećanja na sve žrtve opsade grada koja je započela u proljeće 1992. i trajala je sve do zime 1995., odnosno do početka provedbe Daytonskog sporazuma.

U razdoblju opsade Sarajeva, koja je trajala točno 1395 dana, smrtno je stradalo 11 tisuća njegovih stanovnika, među kojima je bilo i 1601 dijete.

Odgovornost za masakr na Markalama iz veljače 1995. sastavni je dio osuđujućih presuda za ratne zločine koje je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao bivšim političkim i vojnim liderima bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Na doživotni zatvor osuđen je i general vojske bosanskih Srba Stanislav Galić, koji je izravno zapovijedao napadima na Sarajevo 1994., uključujući onaj na Markale.