PO POKROVITELJSTVOM SABORA

Obilježena 77. obljetnica Sibinjskih žrtava

19.02.2012 u 16:30

Bionic
Reading

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora u Sibinju nedaleko od Slavonskoga Broda obilježena je 77. obljetnica 'Sibinjskih žrtava', tragičnih događaje iz veljače 1935. godine kada su kao žrtve jugoslavenske žandarmerije stradala osmorica seljaka iz toga kraja

Sibinjske žrtve simbol su pravedne borbe hrvatskoga naroda za slobodu, rečeno je na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća održanoj u nazočnosti saborskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Borisom Špremom, izaslanika predsjednika Republike Vladimira Lončarevića te izaslanika Vlade ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, kao i čelnika lokalne vlasti.

'Prije 77 godina je tadašnja jugoslavenska žandarmerija pucala na goloruke seljake koji su izražavali težnju za slobodom Hrvatske u tim okvirima i tada. Ta žrtva nije bila uzaludna. Dapače ona je i drugim pripadnicima hrvatskoga naroda ukazivala da se treba boriti za svoju slobodu, a ta se težnja nastavila i u Domovinskom ratu. I tada se praktički goloruku hrvatski narod odupro velikosrpskoj agresiji i pobijedio', rekao je nakon svečane sjednice predsjednik Sabora Boris Šprem.

Dodao je kako će posjet Sibinju iskoristiti i za razgovor s općinskim vlastima o tome kako im pomoći jer su u vrlo teškoj situaciji.

'Teška situacija u ovoj općini drugi je razlog zbog kojeg sam danas ovdje. Želim vidjeti kako im mi možemo pomoći da opet stanu na svoje noge i da se općina može normalno razvijati', rekao je Šprem.

Naime, ta se najveća općina u Brodsko- posavskoj županiji našla gotovo pred bankrotom zbog prošlogodišnje afere sa zemljištem namijenjenim izgradnji gospodarske zone. Za malverzacije su osumnjičeni bivši načelnik Sibinja Ivica Batinić, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik županijskoga HDZ-a Zdravko Sočković te general Mladen Kruljac

Novi načelnik Josip Pavić kaže kako je općinska blagajna prazna a dugovi se gomilaju te sada dosežu šest milijuna kuna, dok od velikih projekata koje je najavljivala bivša vlast nema ništa.

U sklopu obilježavanja 77 obljetnice Sibinjskih žrtava izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće podno spomenika tim žrtvama te spomenika braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, a u mjesnoj je crkvi služena sveta misa.