stigla i predsjednica

Obilježena 28. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi

05.11.2018 u 15:38

Bionic
Reading

Na 28. obljetnicu ustrojavanja 1. gardijske brigade (gbr) Tigrovi, 45 pripadnika 1. motorizirane bojne Tigrovi, sljednice brigade formirane 5. studenoga 1990. godine, svečano je u ponedjeljak primilo beretke sa znakom postrojbe te prisegnulo domovini, obitelji i Tigrovima da će časno i dostojanstveno nositi to obilježje.

Svečanost je održana ispred vojarne 1. gardijske brigade Tigrovi - Croatia uz nazočnost obitelji nestalih, poginulih i preminulih pripadnika Tigrova, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora Miljenka Filipovića, izaslanika premijera, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera OS RH Mirka Šundova i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nazočnima se obratio general bojnik Jozo Miličević, ratni zapovjednik Tigrova, koji je podsjetio na ratni put "jedne od najslavnijih profesionalnih vojnih postrojbi u novijoj hrvatskoj povijesti”, čijih je 367 pripadnika poginulo u Domovinskome ratu, više od 1700 ih je ranjeno, šestorica se vode kao nestalih, a više od 200 ih je prošlo torture srpskih koncentracijskih logora.

Naglasio je kako je ta postrojba, osnovana kao jedinica za posebne namjene MUP- a sa sjedištem u Rakitju, u Domovinskome ratu hrabro, odlučno i nepokolebljivo išla prema povijesnom zadatku oslobađanja okupiranog teritorija.

Osvrnuo se kritički u svom govoru na odnos prema braniteljima i ustvrdio je da su oni upali u zamku i "slijepo vjerujući, dopustili ljudima koji to nisu zaslužili da zastupaju njihove interese".

Miličević: Moramo znati kako smo se borili za obitelj, dom, domovinu, bolju budućnost

"Trgovali su sa svim i svačim, utrkujući se tko će se bolje i više dodvoriti političkim moćnicima na štetu braniteljske populacije. Stoga dragi moji 'Tigrovi', ne smijemo dozvoliti nikome da se bori za nas i naša prava, da svetost žrtve bagatelizira govoreći 'pa bilo je žrtva na obadvije strane', da Domovinski rat stavlja u sjenu Drugog svjetskog rata, a hrvatsku pobjedničku vojsku uspoređuje s nekim vojskama iz prošlosti. Ne smije se dozvoliti razapinjanje hrvatskih branitelja i prozivati ih privilegiranim opterećenjem društva koje koči gospodarski oporavak", poručio je.

Da bi živjeli u "onakvoj domovini za kakvu su se borili”, istaknuo je, moramo presti živjeti u prošlosti, povijest ne smijemo ni mijenjati niti zaboraviti, ali moramo znati kako smo se borili za obitelj, za dom, domovinu, bolju budućnost, poručio Miličević.

  • +6
Obilježavanje 28. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade "Tigrovi" Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Novom naraštaju vojnika čestitao je na dodjeli beretki i uz pozdrav postrojbe "Za Hrvatsku kao tigar” poručio im da budu ponosni na svoju profesiju i postrojbu kojoj su sljednik.

Članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih Tigrova, izaslanstvo državnoga vrha i udruge položili su vijenac kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima brigade.

U Gradskom parku Bundek u Zagrebu u povodu obljetnice osnutka "Tigrova" prikazan je taktičko-tehnički zbog opreme i naoružanja Hrvatske vojske te prikaz rada i intervencija službenih pasa Pukovnije Vojne policije, a u Crkvi Sv. Križa u Sigetu služena je misa koju je predvodio vojni kapelan iz Đakova Vlado Mandura.