polaganje vijenaca i paljenje svijeća

Obilježena 27. obljetnica stradanja vukovarskog naselja Lužac

02.11.2018 u 14:32

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-križa u vukovarskom naselju Lužac u petak je obilježena 27. obljetnica sloma obrane toga prigradskog naselja, u kojem je nakon okupacije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. ubijeno 69 hrvatskih branitelja i civila

Počast ubijenima odali su članovi obitelji, rodbine i suborci, državno te izaslanstva Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, kao i braniteljskih i stradalničkih udruga.

'Ovo je iznimno velika žrtva i moramo nastaviti kao društvo, a posebice nadležne službe u procesuiranju odgovornih za ovaj i druge zločine', poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i dodao kako na Lušcu nisu stradali ljudi u ratnom sukobu, već su ubijani u svojim domovima nakon ulaska u neprijatelja.

'To je zločin koji nikada ne zastarijeva i kao društvo moramo smoći snage i intenzivirati proces protiv tih počinitelja, koji su manje-više poznati', rekao je Medved.

Po riječima Antuna Vidakovića, mještanina Lušca, prvi put su bivša JNA i srpske paravojne formacije u Lužac pokušale ući 16. listopada, a 2. studenoga u naselje su ušli s 40-tak tenkova i transportera.

'Od 450 Hrvata ubijeno je 69 mještana Lušca i to je stravično velika brojka', kazao je Vidaković, kojemu je u Lušcu ubijeno deset članova obitelji.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borovo naselje.