svečano u varaždinu

Obilježena 27. obljetnica osnutka Puma

20.12.2019 u 11:24

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca u spomen na 90 poginulih i jednog nestaloga te umrle pripadnike u Varaždinu je u petak obilježena 27. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade Puma, a premijer Andrej Plenković poručio je kako su Pume ostavile ogroman trag u obrani Hrvatske

U varaždinskoj vojarni koja nosi ime brigade vijence su položili pripadnici brigade, branitelji i članovi obitelji te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i lokalnih vlasti.

Zajednički vijenac položili su premijer Plenković, izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora zastupnik Anđelko Stričak, s ministrima branitelja Tomom Medvedom i gospodarstva Darkom Horvatom te državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Zdravkom Jakopom.

Premijer je iskazao poštovanje prema svim pripadnicima 7. gardijske brigade koja je osnovana u prosincu 1992. godine.

"Proveli su praktički na terenu pune tri godine i sve ono što su učinili za oslobađanje hrvatskih krajeva, a posebno činjenicu da je ovo brigada koja je došla prva u Knin, znači jako puno i za slobodu i za povijest hrvatskog naroda", rekao je Plenković i dodao kako je dužnost i dalje tražiti nestale branitelje.

Podsjetio je da se u mandatu ove Vlade Hrvatska vojska prošle godine vratila u Varaždin.

'Osjeća se bliskost s hrvatskim narodom ovdje na sjeverozapadu Hrvatske i siguran sam da će ta činjenica pridonijeti i motivirati mlade ljude da postanu novi pripadnici Hrvatske vojske', kazao je Plenković.

  • +2
Obilježena 27. obljetnica osnutka Puma Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na svečanosti na Kapucinskom trgu na povijest brigade podsjetio je brigadni general Željko Dvekar, drugi zapovjednik 7. gardijske brigade 'Puma' i potpredsjednik Udruge veterana te postrojbe, istaknuvši da je na ratištu provela 840 dana.

'7. gardijska brigada je ukupno provela 35 dana u napadnim djelovanjima i oslobodila 748 četvornih kilometara teritorija. Tijekom ratnih djelovanja poginuo je 91 pripadnik 7. gardijske brigade, a jedan se naš pripadnik nažalost i danas vodi kao nestali', rekao je Dvekar. Oko 500 pripadnika brigade ranjeno je tijekom Domovinskog rata, a kroz brigadu je prošlo 4100 djelatnih te 450 mobiliziranih pripadnika, dodao je.

Zapovjednik 2. mehanizirane bojne Puma, bojnik Stjepan Jalžabetić, govoreći o tradiciji koju su naslijedili, kazao je da je varaždinski kraj i sjeverni dio Hrvatske 'oduvijek živio hrvatstvo i hrvatsku pravicu'.

'Pripadnici 7. gardijske brigade Puma pronijeli su te vrijednosti kroz sva bojišta na kojima su se nalazili, a njih nije bilo malo. S krunicom oko vrata, viteški su oslobađali dio po dio Lijepe naše, a kulminacija njihovog ratnog puta bilo je isticanje državnog stijega na tvrđavu kraljevskog grada Knina', rekao je Jalžabetić.

General-bojnik Boris Šerić, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, naglasio je da su 'Pume' na svim bojišnicama protiv agresora ostvarivale samo pobjede.

'Podizanjem hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi upravo ste vi udarili završni pobjednički pečat oslobodilačkom Domovinskom ratu i time zauvijek ušli u najsvjetlije trenutke hrvatske povijesti', rekao je Šerić.

Okupljenima na svečanom postrojavanju obratio se i brigadni general Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane, istaknuvši da Hrvatska vojska znanjem i sposobnošću doprinosi stabilizaciji i miru. ali i promociji Hrvatske u svijetu. Podsjetio je da je aktualna Vlada premijera Plenkovića nakon deset godina Hrvatsku vojsku vratila u Varaždin.

'Ali vratili smo i dostojanstvo hrvatskom vojniku, dočasniku i časniku. I na tome ćemo raditi i dalje. Još jednom poručujem kako će Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane, ali i Ministarstvo hrvatskih branitelja, nastaviti promicati vrijednosti Domovinskog rata. To je naša dužnost, ali i naš trajni zalog zbog očuvanja naše prošlosti, ali i za našu bolju budućnost', zaključio je Jakop.

U vojarni su smješteni pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske koja je sljednik 7. gardijska brigada Puma, koja je ustrojena 23. prosinca 1992. godine.

Kroz tu postrojbu prošlo je oko 4.500 pripadnika. Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena.

Obilježavanje 27. obljetnice Puma završit će prigodnim programom i svečanim postrojavanjem pripadnika 2. mehanizirane bojne na Kapucinskom trgu u Varaždinu.