SVA PRAVA ZA SVU DJECU

Obilježen Međunarodni dan djece u radijskom i TV programu

08.03.2010 u 08:52

Bionic
Reading

Međunarodni dan djece u radijskom i televizijskom programu (International Children's Broadcasting Day – ICBD) obilježava se 7. ožujka

To je prigoda kada se širom svijeta nastoji ukazati na važnost uključivanja djece i mladih u medije u što većoj mjeri. 'Sva prava za svu djecu' slogan je kojim UNICEF ove godine poziva medije da se uključe u inicijativu za bolje ostvarivanje prava djece u medijima

Obilježavanjem ovoga dana UNICEF želi podržati i potaknuti veće uključivanje djece i mladih u medije, kao i tema koje djecu i mlade zanimaju i muče. Diljem svijeta redakcije se uključuju u proslavu ovog dana bilo kreiranjem posebnog programa ili prikazivanjem gotovih sadržaja na temu djece i njihovih prava. Time omogućuju djeci i mladima da daju svoj glas o stvarima koje ih zanimaju, o svojim snovima i problemima, željama i brigama. Svojim sudjelovanjem oni pak šalju poruku drugoj djeci i mladima da i oni mogu dati svoj glas.

UNICEF-ovo istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da u Hrvatskoj srednjoškolci nisu zadovoljni načinom na koji ih mediji prikazuju jer je to u većini slučajeva u negativnome kontekstu, a prosječna ocjena koju su dali televizijskom programu je 2,82. Nadalje, srednjoškolci su izrazili nezadovoljstvo ponudom sadržaja za mlade u medijskome prostoru, tako mladi navode kako nema tema koji su vezani uz zdravlje mladih osoba te tema koje su vezane uz njihovo odrastanje.

Zajedno s djecom, UNICEF se zalaže da mediji u Hrvatskoj posvete više prostora temama i sadržajima kojima se promiču prava djece te temama koje djecu i mlade zanimaju. Nadalje, UNICEF se zalaže da se u što većoj mjeri djeca sama uključuju u stvaranje medijskih sadržaja sukladno svojoj dobi i mogućnostima.

Posjetite UNICEF-ovu stranicu MAGIC Children koja nudi pregršt resursa za djecu, roditelje, nastavnike i stručnjake iz medija za uključivanje djece i mladih u kreiranje medijskih sadržaja.